Bratislava 20. januára (TASR) - Certifikovaní výrobcovia ekologicky čistých potravín budú môcť po vstupe Slovenska do Európskej únie začať využívať na svojich produktoch špeciálne štátne logo i slovné označovanie.
Vyplýva to z návrhu zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe, ktorý Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR už posunulo do pripomienkového konania. Výrobky uznaných producentov, ktorí pri obrábaní pôdy či chove zvierat úplné vylúčia využívanie priemyselných hnojív, pesticídov, stimulátorov, antibiotík či geneticky modifikovaných organizmov, sa tak pre spotrebiteľov stanú jasnejšie rozlíšiteľnými. Okrem jedinečného loga sa majú takéto produkty označovať slovným spojením "Produkt ekologickej poľnohospodárskej výroby" a písomnými skratkami "eko" či "bio".
Zákon v zmysle pravidiel EÚ ráta s vydávaním osobitných certifikátov a štát zabezpečí aj vytvorenie špeciálneho registra uznaných výrobcov. Dodržiavanie zákona má kontrolovať Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, v ktorého kompetencii bude aj udeľovanie sankcií. Ak napríklad bude nejaký podnikateľ ponúkať svoje potraviny z bežnej intenzívnej výroby ako ekologický čisté, za takéto klamanie spotrebiteľa má v zmysle nového zákona dostať pokutu až do výšky jedného milióna korún.
Ekologicky čisté potraviny sú spravidla drahšie, nakoľko ich dopestovávanie je finančne náročnejšie. Na Slovensku podniky ekologickej poľnovýroby obrábajú v súčasnosti len asi 2 % výmery pôd a väčšinu svojej produkcie vyvážajú do solventnejšieho zahraničia. Štátna koncepcia rozvoja poľnohospodárstva však zhruba do roku 2010 ráta s rozšírením týchto postupov až na 4 či 6 % obrábaných pôd.