Bratislava 22. februára (TASR) - Prísnym podmienkam Európskej únie (EÚ) v oblasti hygieny mäsa sa musela prispôsobiť aj slovenská Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR). V súčasnosti už totiž nemá vo svojich zásobách žiadne mäso, ktoré by v zmysle pravidiel únie nebolo možné v prípade potreby uvoľniť na vnútorný slovenský trh. Pri ďalších obmenách už bude naviac SŠHR do svojich skladov kupovať mäso iba od tých výrobcov, ktorí získajú povolenie vyvážať svoju produkciu aj na celý európsky trh.
"V skladoch rezerv nie je žiadne mäso, ktoré by nebolo prešlo veterinárnymi kontrolami, ktoré zabezpečili, že to mäso aj po vstupe Slovenska do únie bude použiteľné na tuzemskom trhu," ubezpečuje predseda SŠHR Ján Tušim s tým, že na plnenie pravidiel spoločenstva sa správa intenzívne pripravovala už dva roky. Všetky obnovy zásob mäsa sa už pritom podľa neho odteraz realizujú iba s firmami, ktoré majú takzvanú oválnu pečiatku na exporty produkcie na celý spoločný trh EÚ. Toto mäso na exporty doteraz nemohla SŠHR získať do svojich skladov vo väčších objemoch z toho dôvodu, že proces vydania oválnych pečiatok pre mäsospracovateľov sa ešte len rozbieha.
Väčšina mäsiarov, ktorí sa svedomite pripravovali na vstup do EÚ, má zatiaľ len takzvané okrúhle pečiatky. Stále však ide o mäso, ktoré sa môže používať aspoň na trhu vnútornom. "Začína ten proces, že to mäso, ktoré bolo s okrúhlou pečiatkou sa vyskladňuje do spotreby a v skladoch budeme mať už len mäso pre celý európsky trh," dodal Tušim.
Upozornenie: TASR vydá k správe zvukové záznamy