Celkovo počas prvého mesiaca v roku 2004 vykonala potravinová inšpekcia 1 719 kontrol v 1 421 subjektoch, pričom nedostatky zistili v 777 z nich. Okrem kontroly kvality a zdravotnej bezpečnosti potravinárskych výrobkov sa pritom inšpektori zamerali aj na kontrolu celkovej hygieny v prevádzkach u výrobcov, u distribútorov a v obchodnej sieti. Informovala o tom ŠVPS.
Za zistené nedostatky uložili inšpektori ŠVPS celkovo 2 143 opatrení na mieste alebo záväzných pokynov. Najviac z nich v januári uložili v obchodnej sieti, a to 1 243. Z tohto počtu bolo 516 opatrení za nevyhovujúcu hygienu v obchodoch a 140 opatrení za predaj výrobkov po dobe spotreby.
Na výrobky, ktoré nevyhovovali platnej legislatíve v kvalitatívnych znakoch, pre nevyhovujúce označenie alebo obsahom aditívnych či kontaminujúcich látok, prípadne pre nevyhovujúce mikrobiologické znaky vydala potravinová inšpekcia zákaz predaja vyše 8 600 kilogramov tovaru v celkovej hodnote 549,3 tis. Sk. Celková hodnota blokových pokút, ktoré inšpektori v januári uložili na mieste predstavovala 169,7 tis. Sk, pričom najviac blokových pokút, za 146,7 tis. Sk, uložili v obchodnej sieti.
ŠVPS v januári do laboratórií na kontrolu kvality a zdravotnej bezpečnosti odobrala 868 vzoriek od producentov alebo predajcov potravín. Z tohto počtu platným právnym predpisom nevyhovovalo 90 vzoriek, čo predstavuje 9,6-percentný podiel.