BRATISLAVA 9. marca (SITA) - Slovenská republika musí rovnako ako ostatné krajiny vstupujúce do Európskej únie pripraviť k 1. máju tohto roka systém na identifikáciu prebytočných zásob cukru a to aj vo forme spracovaných produktov, izoglukózy alebo fruktózy. Podľa zástupcov Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) však na Slovensku zatiaľ stále neexistuje žiadny systém spravovaný štátnymi orgánmi, ktorý by identifikoval pohyby a zásoby týchto komodít. Podľa SCS k dispozícii nie sú ani sumárne údaje o účastníkoch trhu v tomto sektore, chýbajú aj komplexné štatistické údaje o aktuálnej situácii na domácom trhu. "V prípade, že Slovensko nedokáže zabezpečiť monitoring zásob cukru v prechodnom období, teda od mája do októbra 2004, a neudrží stav zásob na stanovenej hranici, budú nasledovať povinné vývozy cukru, prípade bude Európska únia Slovenskú republiku vysoko sankcionovať," tvrdia zástupcovia SCS.
Podľa cukrovarníkov je zo strany štátnych orgánov potrebné predovšetkým vypracovať príslušné vnútroštátne predpisy, prostredníctvom ktorých sa musí zadefinovať okruh hlavných operátorov na domácom trhu v sektore cukru. Predpisy musia upravovať aj podrobné postupy Pôdohospodárskej platobnej agentúry pri zhromažďovaní a vyhodnocovaní informácií o výrobe a obchode v sektore cukru. Základné sledované údaje pritom zahŕňajú informácie o výrobe, predaji, dovoze, vývoze, zásobách, spôsobe použitia, spracovateľských operáciách, znehodnotení, stratách cukru, izoglukózy, fruktózy a spracovaných výrobkov podľa príslušných položiek Colného sadzobníka. Sledované obdobie je pritom od 1. mája 2000 do 30. apríla 2004.
Podľa predsedu SCS Ivana Kardoša čakajú zástupcov platobnej agentúry zložité otázky aj čo sa týka monitoringu dovozu a vývozu cukru na aktívny zušľachťovací styk, ktorý sa podľa názoru cukrovarníkov v súčasnosti často zneužíva. Od mája sa totiž bude musieť kontrolovať aj obchod s cukrom zapracovaným do jednotlivých výrobkov. "Všetky výrobky, ktorých minimálne 10 % obsahu bude tvoriť cukor, budú podliehať trhovému režimu s cukrom," povedal Kardoš. Agentúra si tak bude musieť overovať, či sa cukor dovezený na aktívny zušľachťovací styk naozaj zapracuje do výrobkov.