BRATISLAVA 18. augusta (SITA) - Hygienické podmienky, ktoré musia výrobcovia dodržiavať pri spracúvaní mäsa a výrobe mäsových výrobkov, sú od polovice júla na Slovensku o niečo menej prísne. Ministerstvo pôdohospodárstva spolu s rezortom zdravotníctva totiž s účinnosťou od 15. júla tohto roku vydalo výnos, ktorým sa v potravinovom kódexe zrušil časový limit, do ktorého sa môže spracovávať mrazené mäso.
Dôvodom na zmenu hlavy potravinového kódexu upravujúcej spracovanie mäsa a jedlých tukov bol predovšetkým fakt, že v okolitých krajinách uvedená lehota stanovená nebola a slovenskí producenti tak boli na vlastnom trhu znevýhodnení. Postup výroby totiž musí vyhovovať domácim normám, kým výrobky môžu potravinári v rámci voľného trhu dodávať aj do štátov, kde sú hygienické normy prísnejšie. Ako pre agentúru SITA povedal výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly, slovenskí spracovatelia pociťovali vzhľadom na tvrdšie normy tlak predovšetkým od poľských a českých výrobcov.
Podľa hovorkyne rezortu pôdohospodárstva by podobný problém v ostatných oblastiach potravinárskej výroby nastať nemal. Slovenské hygienické potravinárske normy totiž pri iných komoditách nie sú tvrdšie, ako stanovuje únia.