Prešov 17. októbra (TASR) - Dovedna 40 miliónov Sk investovali Šarišské pekárne a cukrárne (ŠPaC), a. s., Prešov do technológie a výstavby objektov na výrobu pekárenských mrazených výrobkov.
Po rozšírení prevádzky v júli 2004, ktoré si vyžiadalo polovicu z doterajších nákladov, očakávajú, že v tomto roku vyrobia 600 ton (t) tovaru. Vlani to bolo 500 t a tržby z vlastných výrobkov dosiahli 330 miliónov Sk.
Predseda predstavenstva ŠPaC Viliam Šofranko informoval, že tento druh produkcie predstavujú predovšetkým plnené pľundrové výrobky. Pľundra je druh cesta podobného lístkovému, kysnuté špeciálnou technológiou. Plnky sú sladké aj slané. Výhodou je dlhšia doba spotreby.
Zámerom spoločnosti do roku 2006 je dosiahnuť 20-% podiel mrazených pekárenských výrobkov na celkovom objeme výroby. Zatiaľ ich vyvážajú do Českej republiky, rokovali aj so záujemcami o dodávky z Nemecka, Francúzska a Talianska.
ŠPaC dnes vyrábajú okolo 200 druhov výrobkov, Šofranko je ale presvedčený, že ich neminie špecializácia. Menej efektívne výrobky, namáhavé na ručnú výrobu, zrejme prenechajú menším výrobniam.
Napriek rozšíreniu výroby v tomto roku počet zamestnancov poklesol oproti stavu v roku 2003 o 20 osôb na 480.