Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky už niekoľko desaťročí "parmezánové" účty - ponúkajú nízke úroky pri úveroch so zábezpekou v podobe parmezánu.
Banka Banco Credito Emiliano vlastní sklad v malom meste Montecavolo neďaleko Parmy, kde leží 300.000 zlatistých dozrievajúcich syrových bochníkov, ktorých hodnota i aróma rastie každým dňom.
"Ak idete do banky požiadať o úver bez akejkoľvek garancie, budete musieť splácať osempercentný úrok. Ale ak sa zaručíte syrom, ponúknu vám šesťpercentný úrok," vysvetľuje William Bizzarri, správca syrového "trezoru".
Sklad zároveň poskytuje výrobcom mlieka a syra krátkodobé pôžičky, ktoré končia v momente dozretia syru. "Syrové účty" sú priamo napojené na bežný bankový účet.
"Keď sa syr dostane do nášho skladiska, odhadneme jeho cenu a ponúkneme pôžičku v priemere od 65 do 70 percent jeho hodnoty," hovorí Bizzarri.
Čerstvý bochník parmezánu s váhou 50 kilogramov stratí do dozretia približne štvrtinu svojej hmotnosti. Naopak, jeho hodnota stúpa - po 12 mesiacoch sa za kilogram parmezánu platí veľkoobchodná cena 10,5 dolára. Kilogram dvojročného parmezánu sa napríklad v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrod's predáva za 45 dolárov.
Parmezán, ktorý patrí medzi najdrahšie svetové syry, si však svoju slávu zaslúži. Kúsky parmezánu sa dostali i do kozmu ako súčasť stravy kozmonautov NASA v roku 1996.
Myšlienka prijímať syr ako finančnú zábezpeku sa zrodila v roku 1930. Okolie Parmy je totiž predovšetkým poľnohospodárskym regiónom, presláveným aj výrobou šunky, čomu sa prispôsobil i bankový sektor.
História parmezánu siaha do 14. storočia, keď ho začali vyrábať benediktínski mnísi. Syrová zmes sa šľahá, zohrieva a potom ochladzuje. Takmer hotovú hmotu potom vyberú dvaja muži z medenej kade, zabalia do mušelínového obrúska a vložia do okrúhlej formy. Novodobé technológie výrobu parmezánu ešte vylepšili - každý bochník má vlastnú klimatizáciu, aby sa teplota pohybovala medzi 18 až 20 stupňami Celzia a vlhkosť okolo 80 percent.
Špeciálnu starostlivosť venujú pracovníci skladiska aj syrovým bochníkom s povrchovými nedokonalosťami alebo poškodením. Consorzio del Formagio, oficiálny garant prestížnej značky DOC a názvu Parmigiano Reggiano, totiž schváli len tvarovo a chuťovo najlepší parmezán.
Okrem nepoctivých obchodníkov, ktorí ako originál predávajú neschválený parmezán, trápia výrobcov tejto talianskej lahôdky aj zlodeji. Priemerná cena parmezánového bochníka sa pohybuje okolo 400 dolárov, a tak nečudo, že sklad banky Banco Credito Emiliano s 300.000 kusmi v niekoľko miliónovej hodnote stráži aj priemyselná televízia.