SME

V Taliansku sa možno v banke zaručiť aj parmezánom

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky ...

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky už niekoľko desaťročí "parmezánové" účty - ponúkajú nízke úroky pri úveroch so zábezpekou v podobe parmezánu.

Banka Banco Credito Emiliano vlastní sklad v malom meste Montecavolo neďaleko Parmy, kde leží 300.000 zlatistých dozrievajúcich syrových bochníkov, ktorých hodnota i aróma rastie každým dňom.

"Ak idete do banky požiadať o úver bez akejkoľvek garancie, budete musieť splácať osempercentný úrok. Ale ak sa zaručíte syrom, ponúknu vám šesťpercentný úrok," vysvetľuje William Bizzarri, správca syrového "trezoru".

SkryťVypnúť reklamu

Sklad zároveň poskytuje výrobcom mlieka a syra krátkodobé pôžičky, ktoré končia v momente dozretia syru. "Syrové účty" sú priamo napojené na bežný bankový účet.

"Keď sa syr dostane do nášho skladiska, odhadneme jeho cenu a ponúkneme pôžičku v priemere od 65 do 70 percent jeho hodnoty," hovorí Bizzarri.

Čerstvý bochník parmezánu s váhou 50 kilogramov stratí do dozretia približne štvrtinu svojej hmotnosti. Naopak, jeho hodnota stúpa - po 12 mesiacoch sa za kilogram parmezánu platí veľkoobchodná cena 10,5 dolára. Kilogram dvojročného parmezánu sa napríklad v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrod's predáva za 45 dolárov.

Parmezán, ktorý patrí medzi najdrahšie svetové syry, si však svoju slávu zaslúži. Kúsky parmezánu sa dostali i do kozmu ako súčasť stravy kozmonautov NASA v roku 1996.

SkryťVypnúť reklamu

Myšlienka prijímať syr ako finančnú zábezpeku sa zrodila v roku 1930. Okolie Parmy je totiž predovšetkým poľnohospodárskym regiónom, presláveným aj výrobou šunky, čomu sa prispôsobil i bankový sektor.

História parmezánu siaha do 14. storočia, keď ho začali vyrábať benediktínski mnísi. Syrová zmes sa šľahá, zohrieva a potom ochladzuje. Takmer hotovú hmotu potom vyberú dvaja muži z medenej kade, zabalia do mušelínového obrúska a vložia do okrúhlej formy. Novodobé technológie výrobu parmezánu ešte vylepšili - každý bochník má vlastnú klimatizáciu, aby sa teplota pohybovala medzi 18 až 20 stupňami Celzia a vlhkosť okolo 80 percent.

Špeciálnu starostlivosť venujú pracovníci skladiska aj syrovým bochníkom s povrchovými nedokonalosťami alebo poškodením. Consorzio del Formagio, oficiálny garant prestížnej značky DOC a názvu Parmigiano Reggiano, totiž schváli len tvarovo a chuťovo najlepší parmezán.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem nepoctivých obchodníkov, ktorí ako originál predávajú neschválený parmezán, trápia výrobcov tejto talianskej lahôdky aj zlodeji. Priemerná cena parmezánového bochníka sa pohybuje okolo 400 dolárov, a tak nečudo, že sklad banky Banco Credito Emiliano s 300.000 kusmi v niekoľko miliónovej hodnote stráži aj priemyselná televízia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (28. 4. 2025)
USD 1.136
AUD 1.780
CZK 24.929
JPY 162.800
CAD 1.575
GBP 0.853
HUF 406.530
PLN 4.268
CHF 0.942
SEK 11.002

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  6. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  2. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  3. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  6. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  7. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  8. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 258
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 682
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 201
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 586
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 386
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 206
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 824
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 752
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 590
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 23 414
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 13 331
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 173
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 129
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 613
  7. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 882
  8. Ivan Mlynár: Očistec 4 296
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  2. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  3. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  4. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  5. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  6. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  7. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stavba rekonštrukcie železničnej stanice v Humennom.

Vyššie ceny si udržalo až 12 zo 16 sledovaných odvetví priemyslu.


TASR
Ilustračné foto.

Súčasné pravidlá dostatočne neriešia znečistenie ovzdušia a hluk.


SITA 3
Oprava mosta na R1 pri Hronskej Breznici v roku 2021.

Zavádzanie nových daní má negatívny dopad na podnikanie.


SITA 1
Minister financií Ladislav Kamenický.

Rozhoduje sa o percentách ľudí, ktorých sa má týkať.


SITA 3
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 590
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 23 414
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 13 331
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 173
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 129
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 613
  7. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 882
  8. Ivan Mlynár: Očistec 4 296
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  2. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  3. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  4. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  5. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  6. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  7. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
SkryťZatvoriť reklamu