BRATISLAVA 7. decembra (SITA) - Cukrovary na Slovensku plánovali vyrobiť v tohtoročnej cukrovarníckej kampani zhruba 200 tis. ton cukru, výroba však dosiahne objem približne až 220 tis. ton. Tlačovú agentúru SITA o tom informoval výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) Róbert Straka. V súčasnosti je už cukrová repa pozbieraná, jej výnosy boli 45 až 46 ton hektára, pričom priemerná cukornatosť dosiahla rekordných 17 %, v niektorých regiónoch až 18 %. Ako dodal R. Straka, takú cukornatosť si nepamätá. "Od roku 1970 na Slovensku taká vysoká cukornatosť ešte nebola," skonštatoval.
V tomto roku zbierali pestovatelia repu z celkovej plochy 34 341 hektárov. Objem pozbieranej repy pritom dosiahne viac ako 1,5 mil. ton. Jej cenu v tomto roku stanovilo nariadenie Európskej únie vo výške 1 850 Sk/t pri 16-percentnej cukornatosti, čo je približne o 600 Sk/t viac ako vlani.
Na slovenskom trhu pôsobia v súčasnosti tri cukrovarnícke spoločnosti. Podľa predpokladu SCS by mal vyrobiť Považský cukor, a.s., Trenčianska Teplá tohto roku miesto pôvodných plánovaných 70 tis. ton cukru až 82 alebo 83 tis. ton. Slovenské cukrovary, a.s., Rimavská Sobota vyrobia zhruba 60 tis. ton cukru a Eastern Sugar Slovensko, a.s., Dunajská Streda zhruba 75 až 80 tis. ton cukru. Cukrovarnícka kampaň začala tohto roku v prvej dekáde septembra, len Považský cukor začal zber repy až v tretej dekáde septembra a svoju cukrovarnícku kampaň plánuje ukončiť ešte do sviatkov.