Kým v novembri tam denne spracovali do 2500 litrov kvasu, prevažne jablkového a slivkového, v súčasnosti je to o 500 litrov viac.
Ako pre TASR uviedol majster páleničiar, 64-ročný Jozef Kostúr, spolu s kolegom pripravia denne 200 až 220 litrov kvalitnej pálenky, 50- až 90-stupňovej. "Sezónu začíname začiatkom júla hruškami, teraz sú na rade jablká a predovšetkým slivky, z ktorých bola nadúroda. Pre zákazníkov zo širokého okolia ich budeme páliť až do júna," povedal J. Kostúr. Liter "absolútnej" pálenky vyjde na 142 Sk, rovnaký objem polovičných grádov 71 korún.
Majster páleničiar, ktorý sa na toto remeslo preorientoval po viac ako 40 rokoch práce v strojnej údržbe, považuje za najfajnovejšiu pálenku, pochádzajúcu z Bukoviny, delikatesnú malinovicu. Tej však býva málo, pretože len ozajstní fajnšmekri sú ochotní nazbierať na ňu dostatočné množstvo plodov na blízkych úbočiach Nízkych Tatier.
* nv nel