BRATISLAVA. Znížená 10-percentná sadzba dane z pridanej hodnoty nebude platiť na všetky potraviny, ktoré Smer zaradil do zoznamu.
Niektoré druhy chlebov ľudia lacnejšie nekúpia. Podľa usmernenia, ktoré začiatkom mesiaca zverejnilo ministerstvo pôdohospodárstva, platí nižšia daň len na čerstvý chlieb.
Dôležité v tomto prípade je, kedy ho obchodníci vyložia na pult. Ak to stihnú do 24 hodín od upečenia, musia chlieb predávať s 10-percentnou DPH. A to aj v prípade, ak by chlieb ležal na pulte aj tri dni.
Príliš mnoho ak
Ak však chlieb vyložia na pult po 24 hodinách od upečenia, bude už s vyššou 20-percentnou DPH.
Môže sa teda stať, že lacnejší balený chlieb ľudia v obchode nenájdu. Na rozdiel od nebaleného má záruku až tri dni, a teda nie je problém, ak sa na pulty dostane neskôr.
Podľa výkonného riaditeľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Bohumíra Saba sa napríklad toastový chlieb bude určite predávať drahšie. Má totiž dlhú trvanlivosť.

Pri ostatných balených chleboch, ako sú napríklad bevit či slnečnicový chlieb, to bude záležať na viacerých faktoroch.
Po upečení musí chlieb pred balením ešte niekoľko hodín chladnúť, tmavé a ťažšie chleby dlhšie ako biele.
Pri dodávkach od lokálnych malých pekárov by podľa hovorcu veľkoobchodu Metro Martina Jaroša s časovým limitom nemal byť problém.
Ak však obchody nakupujú od veľkých pekární, ktoré majú centrálne sklady, 24-hodinový limit nemusia stihnúť. Rovnako sú na tom aj zahraničné pekárne.
Problémy s čerstvým baleným chlebom môžu byť aj cez víkend či po ňom, keď do predajní príde chlieb s dátumom balenia starším ako 24 hodín.
Okrem toho môžu obchodníci, ak budú chcieť, opatrenie aj obchádzať. Stačí, keď si v sklade podržia chlieb dlhšie a vyložia ho až po uplynutí lehoty na nižšiu DPH.
Ako chce štát kontrolovať, či obchodníci správne predávajú chlieb za nižšiu daň a neobchádzajú vyhlášku, finančná správa nepovedala. Jej hovorkyňa Patrícia Macíková odkázala na ministerstvo pôdohospodárstva.
„Výrobcovia, ako i obchodníci jasne vedia určiť, ktorý chlieb je čerstvý. Podľa označenia a podľa dodávateľských zmlúv. Kontrola bude prebiehať tak ako doteraz s dôrazom na moment, či sa znížená DPH uplatňuje na chlieb, ktorý bol dodaný ako čerstvý so zohľadnením jeho lehoty spotreby,“ odpovedal nám na otázku kontroly hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.
Ani dopekaný chlieb nezlacnie
Podľa ekonómky Pekárne Bánov Martiny Bírešovej sa však nedá presne na minútu určiť, či bol chlieb na pult vyložený do 24 hodín od upečenia, alebo neskôr.
Komplikáciou pri predaji môže byť aj to, ak predajcovia vyložia na pult dva rovnaké druhy chlebov. Jeden starší viac ako 24 hodín a druhý v limite.
Ako by v takom prípade obchodníci postupovali, nevedel do uzávierky nikto povedať.Viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda–Oravcová si myslí, že mnohé obchody by v takom prípade predávali všetky chleby s vyššou daňou.
Nižšia DPH nebude platiť ani na chlieb, ktorý obchodníci dopiekli.
„Znížená sadzba dane sa nevzťahuje na chlieb, ktorý bol vyrobený dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru,“ napísalo ministerstvo v usmernení. Dopekané pečivo by ľudia mali spoznať ľahko.
Obchodníci majú povinnosť ho označovať, informácia je uvedená spravidla drobným písmom na cenovke alebo lístku so zložením. Zákazníci tak od januára budú musieť hľadať, ktorý chlieb je dopečený a drahší a ktorý je lacnejší a mal by mať nižšiu cenu.
Veľa zbytočného chaosu
Otázka zníženej sadzby DPH na čerstvý chlieb bola podľa ministerstva predmetom viacnásobných rokovaní. Obchodníci, pekári a vláda si museli vyjasniť, čo presne chápať pod pojmom čerstvý chlieb.
Aj napriek tomu mali niektorí pekári v posledných dňoch problém so zníženou sadzbou dane. Zoznam druhov lacnejších chlebov zverejnilo ministerstvo len začiatkom tohto mesiaca. Pekárne si však s odberateľmi nedohadujú ceny zo dňa na deň, ale týždne či mesiace dopredu.
Podľa Oravcovej očakávali informácie skôr a niektoré nie úplne presne definované pojmy im spôsobili problémy.
Riaditeľ pekárne Gros Miroslav Božek z Kežmarku hovorí, že ich pekáreň už dodávateľom poslala zoznam výrobkov s nižšou daňou. Ceny, za ktoré chlieb obchodom predávajú, však neznižovali. „Pekárne na tom v súčasnosti na Slovensku nie sú finančne dobre,“ hovorí.Dodáva, že zníženie sadzby im nijako nepomôže.
Vyvracia tým slová ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorý pred časom tvrdil, že nižšia sadzba pomôže aj prvovýrobcom.