BRATISLAVA. Minuloročnú sezónu hodnotia vinári veľmi pozitívne. „Ide o mimoriadny ročník, pretože sa kvalitatívne vydaril pre biele, červené aj ružové víno. To býva málokedy, pretože väčšinou je ročník priaznivý buď pre biele, alebo naopak červené víno,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jarmila Kaňuchová-Pátková.
Vinári preto očakávajú vína z ročníka 2015 v oveľa lepšej kvalite a vo vyššom množstve ako rok predtým. Ten bol pre nich pomerne nepriaznivý. Bojovať museli s viacerými ochoreniami, nižšou cukornatosťou a ani počasie im neprialo.
V roku 2014 boli straty
Dažde a málo slnečných lúčov v auguste a septembri roku 2014 tiež vytvorili vhodné podmienky plesniam. Hrozno začalo rýchlo hniť, bobuľky napádali osy a vinári preto museli začať so zberom skôr ako štandardne.
Celkové priemerné straty na úrode sa pohybovali medzi desiatimi až pätnástimi percentami.
V roku 2015 teplé počasie hroznu naopak prialo. „Vysoké teploty neboli našťastie nikdy tak dlho za sebou, aby to spôsobilo vysychanie viniča. Vďaka teplu vinič dozrel do vysokej cukornatosti a vysokej zrelosti. Trošku klesli kyseliny, takže víno bude skôr jemné,“ doplnila Kaňuchová-Pátková.
Teplo však v niektorých oblastiach narobilo aj problémy. Napríklad pezinskí vinohradníci hodnotia rok 2015 rovnako oveľa lepšie ako rok 2014 čo sa týka kvantity a kvality, sucho sa im ale podpísalo na zakrpatených bobuliach a nižšej výlisnosti hrozna. Hrozná mali málo kyseliny a vína sú prázdnejšie, aj keď tam bola vysoká cukornatosť.
Pezinčanom, a nielen im, robila veľký problém premnožená zver, ktorá im zničila veľké množstvo porastov a úrody. Napríklad na jednom neoplotenom vinohrade im zver zlikvidovala 90 percent úrody.
Ceny zostanú
Napriek tomu, že je minuloročná úroda kvalitnejšia, Zväz vinohradníkov a vinárov neočakáva dramatické posuny v cenách. Tie by nemali nahor potlačiť ani dovážané vína, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú celkové priemerné ceny v tuzemsku.