BRATISLAVA. Ovocná nátierka sa od júna už môže volať džem. Naše ovocné nátierky majú rovnakú konzistenciu ako džem, majú však menej cukru ako klasické džemy.
Ministerstvo pôdohospodárstva schválilo zmenu vyhlášky, ktorá zavádza nové kategórie – džem menej sladký a extradžem menej sladký.
Extradžem obsahuje viac ovocia ako obyčajný džem.
Doteraz platná legislatíva nariaďovala, že naše džemy predávané v obchodoch musia obsahovať minimálne 60 gramov cukru na sto gramov výrobku. Po novom už nemusia byť také sladké – minimálny podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov. A teda, to čo slovenskí výrobcovia museli dosiaľ nazývať ovocná nátierka, môžu pomenovať pravým menom.
Pojem ovocná nátierka totiž u spotrebiteľov evokoval menej kvalitný produkt. Po novom tak podľa obchodného riaditeľa firmy RISO-R Michala Demetra ľudia možno siahnu aj po menej sladkom výrobku, ak sa bude volať džem. Výrobcovia tvrdia, že budú konkurencieschopnejší.
Doteraz iba zahraničné
Na pultoch našich obchodov totiž už môžeme kupovať džemy s nižším obsahom cukru. Ale len zahraničné. Tie sa nemuseli premenovať na ovocné nátierky.
Európska smernica upravujúca tieto výrobky totiž umožňuje členským štátom, aby si obsah cukru v džemoch prispôsobili podľa vlastných požiadaviek. Napríklad susedné Česko, Poľsko či Maďarsko výrobu menej sladkých džemov povoľuje a ich výrobky sa dovážajú aj k nám.
Naše ministerstvo vyhlášku upravilo až teraz.
„My sme sa o to snažili už zhruba od roku 2012 a teraz sa to konečne podarilo,“ povedal Demeter. RISO-R zmenu inicioval. Dôvodom bola požiadavka zákazníkov. Trend zdravej výživy ich orientuje na výrobky s nižším obsahom cukru a vyšším podielom ovocia.
„Hlavným pozitívom bude možnosť rozšírenia nových trhových výrobkov džemov a extradžemov s nižším obsahom cukru,“ uviedol ako dôvod schválenia zmeny hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala. Zainteresovaní si od zmeny sľubujú zvýšenie podielu slovenských výrobkov v obchodoch. Rovnako by im to mohlo pomôcť aj pri prerazení na zahraničných trhoch. „Hlavne na európskom trhu to určite pomôže,“ myslí si Demeter.
Neveľký vplyv
Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zmenu víta. „Každé zníženie obsahu cukru v našej spotrebe je vítané. V tomto prípade ale nejde o nejaké dramatické zníženie obsahu cukru, takže zásadný vplyv na konečné množstvo prijímaného cukru nevidím. Je to len jeden z viacerých krokov, ktorý by mal viesť k zníženej spotrebe cukru,“ myslí si Jurkovičová.
Podľa jej slov by sa v snahe o zdravšiu výživu Slovákov mali legislatívne obmedzovať množstvá cukru v niektorých produktoch. „Rovnako, ako sa začala obmedzovať soľ. Cesta nie je ale tá, že sa cukor bude nahrádzať umelými sladidlami, hlavne keď ide o potraviny či nápoje určené deťom,“ uzavrela Jurkovičová.
Podpora pôjde aj sladeným jogurtom pre deti
Dotovať sa naďalej budú všetky mliečne výrobky v školách.
BRATISLAVA. V rámci podpory zdravej výživy školákov chcela Európska komisia obmedziť dotácie na mlieko a mliečne výrobky v školách iba na zdravšie produkty – teda tie, ktoré neobsahujú pridaný cukor či tuk.
Europoslanci jej návrh nepodporili. Ovocné jogurty či ochutené mlieka sú podľa nich medzi deťmi také populárne, že by to bolo kontraproduktívne.
V susednom Česku sa mliekari zrejme tešia, po predstavení návrhu sa totiž obávali, že budú musieť meniť zloženie niektorých výrobkov – hlavne mliečnych krémov.
Podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára by schválenie tohto návrhu pre našich mliekarov problém nebol. Tvrdí, že už teraz je gro produktov dodávaných do škôl bez pridaného cukru.