SME

Veľkonočný nákup predražia zemiaky, a poriadne

Za zemiaky platíme o 63 percent viac, ako pred rokom. Podľa pestovateľov by mala ich cena vzrásť ešte o desať percent.

Ilustračná fotoIlustračná foto (Zdroj: SME - Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Z potravín, ktoré zrejme ani tento rok nebudú chýbať na sviatočnom stole väčšiny ľudí, predražia veľkonočný nákup najmä zemiaky. Platíme za ne totiž až o 63 percent vyššiu cenu, ako za rovnaké obdobie minulého roka. Naopak napríklad na mäse či mlieku tento rok ušetríme.

Kým vo februári minulého roka stál kilogram zemiakov 38 centov, tento rok je to 62 centov. Za rodinný obed pre štyri osoby zložený zo zemiakovej polievky a francúzskych zemiakov si tak dnes priplatíme približne 50 centov.

SkryťVypnúť reklamu

Za 47 kíl, čo je priemerná celoročná spotreba zemiakov na jedného Slováka, by sme pri dnešnej priemernej cene zaplatili necelých 30 eur. Pri cene z minulého roka by to bolo o dvanásť eur menej.

Na čom ušetríme

 „V porovnaní s vlaňajškom môžeme najvýraznejšie, až o vyše 15 percent, ušetriť za plnotučné mlieko či bravčovú krkovičku s kosťou. V priemere o viac ako desatinu lacnejšie môžeme ale nakúpiť napríklad aj bravčové pliecko a čerstvé maslo,“ približuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Kým v minulom roku nás dva litre plnotučného mlieka vyšli pred veľkonočnými sviatkami na 1,88 eura, tento rok je to o 30 centov menej. Za bravčové pliecko ušetríme dokonca 50 centov.

Naopak drahšie sú okrem zemiakov aj jablká, o 21 percent.

„Hlbšie do vrecka siahneme aj pri nákupe mliečnej čokolády, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. V tomto prípade je nárast ceny ale len mierny, a to na úrovni troch percent,“ dopĺňa Ondrová.     

SkryťVypnúť reklamu

Ceny ešte porastú

Ešte výraznejšie ako spotrebiteľské ceny vzrástli pri zemiakoch nákupné ceny. Podľa poslednej správy Agrárnych trhových informácií ich slovenskí producenti v januári tohto roka predávali za 24,55 eura za 100 kilogramov, čo je o 77,5 percenta vyššia cena ako rok predtým.

"Pestovatelia zemiakov avizujú, že ceny zemiakov pravdepodobne ešte porastú. Masívne zdražovanie však neočakávajú, počítajú ešte s približne 10-percentnou úpravou smerom nahor. Navyše od apríla sa už začnú dovážať mladé zemiaky, čo zase ovplyvní ich cenotvorbu," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Pod vyššie ceny sa podľa SPPK podpísalo minuloročné teplé a suché počasie.

„Extrémne letné sucho a vysoké teploty z minulého roka vývoju zemiakov vôbec nepriali. Úrody to poznačilo do takej miery, že na jeseň poľnohospodári pozbierali cca o 20 percent menej zemiakov, ako je priemer,“ vysvetlila Holéciová.

SkryťVypnúť reklamu

V porovnaní produkčného juhu a severu lepšiu úrodu dosiahli podniky, ktoré zemiaky pestovali na juhu Slovenska, pretože to sú lokality, ktoré sú pod závlahami. Aj tie ale hlásili straty.

Dvadsaťpercentný pokles úrody je charakteristický nielen pre Slovensko, ale pre celú Európsku úniu. Aj preto rástli ceny domácim, ale aj dovážaným zemiakom.

Predseda Zemiakárskeho zväzu SR Viliam Bezák nepovažuje tento markantný nárast ceny za nič výnimočné či neštandardné, pretože ceny plodín automaticky reagujú na výkyvy počasia. Zemiaky nie sú regulovanou komoditou, takže trh sa pri ich cenotvorbe riadi ponukou a dopytom. Podobná situácia podľa jeho slov nastala aj pred dvoma rokmi.

Podľa predsedu družstva pestovateľov a spracovateľov zemiakov Slovsolanum Jaroslava Mačáka je súčasné zvyšovanie cien iba korekciou minuloročných extrémne nízkych cien. „Predchádzajúci hospodársky rok bol rekordne úrodný rok v celej Európe. A tie ceny poklesli na historické minimum,“ uviedol Mačák.

SkryťVypnúť reklamu

Čo prinesie teplá zima?

Atypické počasie môžeme pozorovať aj túto zimu - vyššie teploty, zrážky v podobe dažďa a chýbajúca snehová pokrývka. Poľnohospodárskym plodinám to ale zatiaľ veľké škody nespôsobuje. Zdražovanie ďalších plodín sa preto nepredpokladá.

„Poľnohospodári z Prievidze informovali, že oziminy majú v dobrom stave. O niečo horšie je na tom repka, začína vegetovať a v miestach, kde  je dostatok dusíka a kyslíka začína hniť,“ uviedla Holéciová.

Pozitívnou správou je, že toto počasie priaznivo vplýva na pokles výskytu hraboša.

Potraviny

Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Veľká noc 2025
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (14. 5. 2025)
USD 1.111
AUD 1.734
CZK 24.948
JPY 164.610
CAD 1.555
GBP 0.841
HUF 404.830
PLN 4.252
CHF 0.936
SEK 10.826

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 936
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 448
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 928
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 143
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 483
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 316
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 093
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 047
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 856
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 16 708
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 670
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 393
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 031
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 959
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 139
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 893
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 856
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 16 708
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 670
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 393
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 031
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 959
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 139
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 893
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu