BRATISLAVA. Z potravín, ktoré zrejme ani tento rok nebudú chýbať na sviatočnom stole väčšiny ľudí, predražia veľkonočný nákup najmä zemiaky. Platíme za ne totiž až o 63 percent vyššiu cenu, ako za rovnaké obdobie minulého roka. Naopak napríklad na mäse či mlieku tento rok ušetríme.
Kým vo februári minulého roka stál kilogram zemiakov 38 centov, tento rok je to 62 centov. Za rodinný obed pre štyri osoby zložený zo zemiakovej polievky a francúzskych zemiakov si tak dnes priplatíme približne 50 centov.
Za 47 kíl, čo je priemerná celoročná spotreba zemiakov na jedného Slováka, by sme pri dnešnej priemernej cene zaplatili necelých 30 eur. Pri cene z minulého roka by to bolo o dvanásť eur menej.
Na čom ušetríme
„V porovnaní s vlaňajškom môžeme najvýraznejšie, až o vyše 15 percent, ušetriť za plnotučné mlieko či bravčovú krkovičku s kosťou. V priemere o viac ako desatinu lacnejšie môžeme ale nakúpiť napríklad aj bravčové pliecko a čerstvé maslo,“ približuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.
Kým v minulom roku nás dva litre plnotučného mlieka vyšli pred veľkonočnými sviatkami na 1,88 eura, tento rok je to o 30 centov menej. Za bravčové pliecko ušetríme dokonca 50 centov.
Naopak drahšie sú okrem zemiakov aj jablká, o 21 percent.
„Hlbšie do vrecka siahneme aj pri nákupe mliečnej čokolády, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. V tomto prípade je nárast ceny ale len mierny, a to na úrovni troch percent,“ dopĺňa Ondrová.
Ceny ešte porastú
Ešte výraznejšie ako spotrebiteľské ceny vzrástli pri zemiakoch nákupné ceny. Podľa poslednej správy Agrárnych trhových informácií ich slovenskí producenti v januári tohto roka predávali za 24,55 eura za 100 kilogramov, čo je o 77,5 percenta vyššia cena ako rok predtým.
"Pestovatelia zemiakov avizujú, že ceny zemiakov pravdepodobne ešte porastú. Masívne zdražovanie však neočakávajú, počítajú ešte s približne 10-percentnou úpravou smerom nahor. Navyše od apríla sa už začnú dovážať mladé zemiaky, čo zase ovplyvní ich cenotvorbu," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Pod vyššie ceny sa podľa SPPK podpísalo minuloročné teplé a suché počasie.
„Extrémne letné sucho a vysoké teploty z minulého roka vývoju zemiakov vôbec nepriali. Úrody to poznačilo do takej miery, že na jeseň poľnohospodári pozbierali cca o 20 percent menej zemiakov, ako je priemer,“ vysvetlila Holéciová.
V porovnaní produkčného juhu a severu lepšiu úrodu dosiahli podniky, ktoré zemiaky pestovali na juhu Slovenska, pretože to sú lokality, ktoré sú pod závlahami. Aj tie ale hlásili straty.
Dvadsaťpercentný pokles úrody je charakteristický nielen pre Slovensko, ale pre celú Európsku úniu. Aj preto rástli ceny domácim, ale aj dovážaným zemiakom.
Predseda Zemiakárskeho zväzu SR Viliam Bezák nepovažuje tento markantný nárast ceny za nič výnimočné či neštandardné, pretože ceny plodín automaticky reagujú na výkyvy počasia. Zemiaky nie sú regulovanou komoditou, takže trh sa pri ich cenotvorbe riadi ponukou a dopytom. Podobná situácia podľa jeho slov nastala aj pred dvoma rokmi.
Podľa predsedu družstva pestovateľov a spracovateľov zemiakov Slovsolanum Jaroslava Mačáka je súčasné zvyšovanie cien iba korekciou minuloročných extrémne nízkych cien. „Predchádzajúci hospodársky rok bol rekordne úrodný rok v celej Európe. A tie ceny poklesli na historické minimum,“ uviedol Mačák.
Čo prinesie teplá zima?
Atypické počasie môžeme pozorovať aj túto zimu - vyššie teploty, zrážky v podobe dažďa a chýbajúca snehová pokrývka. Poľnohospodárskym plodinám to ale zatiaľ veľké škody nespôsobuje. Zdražovanie ďalších plodín sa preto nepredpokladá.
„Poľnohospodári z Prievidze informovali, že oziminy majú v dobrom stave. O niečo horšie je na tom repka, začína vegetovať a v miestach, kde je dostatok dusíka a kyslíka začína hniť,“ uviedla Holéciová.
Pozitívnou správou je, že toto počasie priaznivo vplýva na pokles výskytu hraboša.