SME

Veľa vyprážaných jedál a sladkostí. Pozrite sa, ako sa stravujú naše deti

Vyprážané jedlá konzumuje raz alebo dvakrát za týždeň až 75 percent piatakov základných škôl.

Ilustračná fotoIlustračná foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Vyprážané jedlá konzumuje raz alebo dvakrát za týždeň až 75 percent piatakov základných škôl. Najčastejšie s nimi jedia zemiaky a cestoviny.

Po sladkom siahne každý deň tretina piatakov. A pre 38 percent piatakov je hlavnou aktivitou sledovanie televízie.

Vyplýva to z výsledkov piateho ročníka celoslovenského prieskumu, ktorý je súčasťou vzdelávacieho kurzu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Informovala o tom dnes Ildikó Rábeková z Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

SkryťVypnúť reklamu

"Do piateho ročníka kurzu 'Hravo ži zdravo' sa zapojilo 5889 detí z celého Slovenska. Dôležitou súčasťou kurzu bol dotazník, ktorý vyplnilo 4304 žiakov," uviedla. Dotazník bol zameraný predovšetkým na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí.

Menej bieleho pečiva

Podľa odpovedí biele pečivo konzumuje menej žiakov, ako tomu bolo v minulom ročníku súťaže.

"Predtým viac ako polovica žiakov, teraz menej ako polovica žiakov konzumuje denne biele pečivo. Desatina žiakov je sladké pečivo, tretina žiakov uviedla ako súčasť svojej každodennej stravy tmavé, celozrnné pečivo. Najčastejšou prílohou tohtoročných piatakov sú cestoviny a zemiaky," doplnila Rábeková.

Z odpovedí tiež vyplynulo, že viac ako polovica piatakov do svojho jedálnička zaraďuje zeleninu každý deň a 75 percent ovocie.

SkryťVypnúť reklamu

"Čerstvé ovocie a zeleninu vôbec neje minimálny počet detí," informuje PKS. Mliečne výrobky konzumuje každý deň viac ako 50 percent piatakov a iba 2,5 percenta ich nejedáva vôbec.

"Takmer tretina piatakov konzumuje sladkosti každý deň, 13 percent detí si dopraje každý deň aj slané," doplnila Rábeková.

Z kategórie mäsa sú najčastejšou súčasťou stravy detí rôzne mäsové výrobky, ako sú údeniny a paštéty. "Hydina je prekvapujúco súčasťou každodenného jedálnička iba u siedmich percent piatakov," uviedla.

Dvadsať percent detí má v jedálničku každý deň hovädzie alebo bravčové mäso. "Až 40 percent žiakov zaradilo ryby do jedálnička jedenkrát týždenne," uviedla.

Desiata z domu

Prieskum ukázal aj to, že takmer 50 percent piatakov vôbec nekonzumuje instantné jedlá a polotovary.

SkryťVypnúť reklamu

"Piataci sa stravujú najmä doma a to až 60 percent z opýtaných respondentov. Drvivá väčšina si nosí školskú desiatu z domu," uviedla Rábeková s tým, že 57 percent má pravidelnú stravu štyri- až šesťkrát denne vrátane raňajok.

Pokiaľ ide o šport, 61 percent piatakov športuje každý deň alebo aspoň štyrikrát týždenne. "A to na pravidelných tréningoch alebo vonku s kamarátmi či rodičmi," poznamenala Rábeková. Ďalších 17 percent športuje iba v škole na hodine telesnej výchovy.

"Voľný čas trávi 41 percent detí športom, 23 percent prípravou do školy, 14 percent pri počítači a 13 percent v záujmových krúžkoch," doplnila.

Koľko trávia deti za počítačom?

Z odpovedí žiakov vyplýva, že viac ako tri hodiny strávi pri počítači a televízii 24 percent piatakov, pre 14 percent je to hlavná aktivita. Zvyšní piataci takto využívajú voľný čas jednu až dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

"Správne stravovacie návyky sú dôležitou súčasťou života mladých ľudí, aby nezvyšovali riziká ochorení počas dospievania a v dospelosti," upozornil odborný garant projektu na Slovensku Peter Minárik.

Riaditeľka PSK Jarmila Halgašová doplnila, že trend v stravovaní a životnom štýle sa v porovnaní s minulým ročníkom výrazne nezmenil.

"O to viac oceňujem odbornú spoluprácu s Úradom verejného zdravotníctva a ich regionálnymi pracoviskami v rámci záštity poskytnutej Ivanom Rovným, hlavným hygienikom SR. Úspešne pomáha k aktívnejšiemu zapájaniu detí do tohto projektu, čím spoločne napĺňame cieľ ozdravovania mladej populácie," uviedla Halgašová.

Projekt podporili ministerstvo školstva, hlavný hygienik SR Ivan Rovný a riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  2. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 360
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 758
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 577
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 256
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 567
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 436
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 654
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Európsky komisár pre obchod Maroš Šefčovič.

Európska únia varuje USA pred zavedením ciel.


TASR
Ilustračné foto.

Diaľničný úsek Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto bude mať dĺžku 11,2 kilometra.


TASR
Nemecký kancelár Friedrich Merz.

Tvrdí, že plán už nie je realizovateľný bez účasti USA.


TASR 1
Ilustračné foto.

V stredu predstaví návrh na dlhodobý rozpočet v rokoch 2028 - 2034.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 241
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 271
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 377
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 002
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 788
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 886
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 520
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 479
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťZatvoriť reklamu