BRATISLAVA. Potraviny, ktorým sa skončilo minimálne obdobie trvanlivosti, netreba hneď vyhadzovať do koša. Sú bezpečné aj niekoľko mesiacov potom, t vrdí Asociácia spotrebiteľov Slovenska, ktorá dala otestovať osem rôznych druhov trvanlivých potravín.
Potravinami sa podľa asociácie často plytvá bez najmenšieho dôvodu. Výrobcovia však za kvalitu starších trvanlivých potravín už neručia.
Žiadne chrobáky a mušky
Testom prešli potraviny rôznych značiek, napríklad fazuľa, rezance, sušienky, puding či omáčka vo vrecúšku. Skúmali ich v deň, keď sa im končil dátum minimálnej trvanlivosti, aj tri mesiace po ňom.
„Ukázalo sa, že chutili rovnako. Nenašli sa v nich žiadne mikrobiologické ani senzorické závady,“ povedal predseda asociácie Miloš Lauko. Ľudí vyzýva, aby sa týchto potravín nebáli a dali na svoj úsudok. „Pokiaľ v tých potravinách nebehajú mravčeky a mušky, tak ich pokojne môžu jesť. To, že sa skončila doba minimálnej trvanlivosti, ešte neznamená, že ich okamžite treba vyhadzovať."
Mohla to byť náhoda, vraví na výsledky testov Dušan Janíček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. „Výrobcovia garantujú bezpečnosť potravín len do skončenia minimálnej trvanlivosti. Výsledok nejakých skúšok je jedna vec, ale to, či sa za to niekto postaví a zaručí kvalitu, už druhá,“ hovorí.
Tony končia v koši
Lauko dal testovať potraviny nielen preto, že sa ho spotrebitelia na minimálnu trvanlivosť často pýtali. Chcel poukázať aj na skostnatenú legislatívu, ktorú podľa neho na Slovensku máme.
Obchody nesmú predávať ani darovať potraviny, ktorým sa skončila minimálna doba trvanlivosti. Sú považované za nebezpečný odpad, ktorý sa musí zlikvidovať.
V niektorých krajinách to funguje inak, aj po termíne sa za presných podmienok môže s potravinami narábať a môžu sa konzumovať.