Michal Dutko sa do Kórejskej republiky dostal ešte ako študent. S diplomom zo sinológie, ktorú vyštudoval v Bratislave, pokračoval na univerzite v Soule.
„Absolvoval som tu celé magisterské štúdium v odbore porovnávacích štúdií kórejčiny a čínštiny. Po piatich rokoch som sa nechcel iba tak zbaliť a letieť domov. Chcel som spropagovať Slovensko aj vo svete – ako inak – cez žalúdok,“ hovorí tridsaťročný rodák z Topoľčian.
“Prvý stroj bol na plyn, s príslušenstvom vážil azda sto kíl, ale podarilo sa nám ho letecky dopraviť cez Prahu až do Soulu.
„
S českým spolužiakom Jířím Podhirnom po večeroch často premýšľali, čím by v Južnej Kórei mohli zaujať. Po čase bolo rozhodnuté, keďže Skalický trdelník je na Slovensku registrovaný ochrannou známkou EÚ a v Česku je „trdlo“ vyhľadávanou pochúťkou najmä u ázijských turistov.
Dnes v cukrárni s vlastnou pekárňou, ktorá sídli v lukratívnej štvrti Soulu, rozvoniavajú trdelníky od výmyslu sveta. V ponuke sú okrem klasických škoricových a orieškových aj trdelníky s hrozienkami, čokoládou, medom, servírujú sa však aj dúhové alebo plnené zmrzlinou.