BRATISLAVA. Nakúpili ste už aj vy potraviny v Rakúsku a zdali sa vám iné ako tie Slovenské? Alebo počúvate od priateľov, že rakúske potraviny sú lepšie, kvalitnejšie, zdravšie či menej umelé? Nie ste sami, kto sa s týmto názorom stretáva. Myslia si to aj slovenská a česká vláda. Obrátili sa s tým už aj na Brusel.
„Tento problém, teda dvojitú kvalitu potravín riešime na Rade ministrov. Český minister podal závažnú správu, v ktorej na to upozornil a my sme sa pridali – tiež s tým totiž máme skúsenosti,“ povedala v rozhovore pre denník SME ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Laboratórne testy a rokovania
Podľa Matečnej by sa k sťažnosti ešte mohli pridať Rumunsko a Bulharsko, ktoré na úrovni stretnutí V4 deklarovali, že majú rovnaké skúsenosti.
Európska komisia nás ako aj Čechov vyzvala, aby sme sťažnosť potvrdili aj laboratórnymi testami.
České ministerstvo pôdohospodárstva plánuje tiež otvoriť tému na septembrovom zasadnutí Fóra pre lepšie fungovanie potravinových reťazcov. „Cieľom je otvoriť odborné diskusie, ktoré by mali viesť k legislatívnej zmene, ktorá prax dvojitej kvality znemožní. Výrobky s rovnakým názvom by mali mať rovnakú kvalitu, bez ohľadu na región či krajinu,“ dodala hovorkyňa českého ministerstva Markéta Ježková.

Podľa prieskumu Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe sa problém dvojakej kvality týka napríklad jogurtov, kde je rozdielny obsah tukov. Ďalej kávy, kde sa líši obsah kofeinu, ale tiež sladených nápojov ako je Coca Cola.