V Československu to pred rokom 1989 fungovalo takto: ak bol dovoz nejakého produktu drahý, socialistickí inžinieri dali hlavy dokopy a vymysleli vlastný produkt.
V 60. rokoch minulého storočia potreboval výrobca slovenského „šampanského“ nahradiť francúzsky koňak za slovenské brandy. Koňak sa používal pri výrobe sektu ako takzvaný expedičný likér. „Režim v tom čase nemal valuty, preto sa hľadala jeho náhrada,“ vysvetľuje Ingrid Vajcziková, hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E.
Tak sa v Pezinku začal ako alternatíva za drahý francúzsky alebo arménsky koňak vyrábať vínny destilát. Do sektu sa však nedostal.

„Začal sa predávať samostatne a postupne sa stal veľmi populárnym,“ hovorí Vajcziková. Pôvodný názov destilátu – Novum – sa neujal. Od roku 1975 sa na trh dostal pod názvom Karpatské brandy špeciál.
Sekt Hubert i Karpatské brandy patrili k prémiovým značkám za socializmu a zvládli aj zmeny v ekonomike, ktoré prišli po ňom. Stále sú populárne. Dnes ich vyrába spoločnosť Hubert J.E. v Seredi.
Hubert chutil aj uhorskej šľachte
Starším z dvojice je sekt Hubert. Kolísku má v Bratislave, kde vznikla v roku 1825 prvá fabrika na „šampanské“ mimo územia Francúzska. Šumivé víno začali podľa originálneho francúzskeho receptu vyrábať mešťania Johann Fischer a Michael Schönbauer.
Hubertovci, ktorí dali spoločnosti meno, sa v manufaktúre objavili až 50 rokov po jej založení. Najskôr ako spolumajitelia, v roku 1877 odkúpili celú firmu a na etiketách sa objavil ich erb, ktorý im udelil cisár.