U nás taká obyčaj, pije sa len pigi čaj. Na hit skupiny Zenit z roku 1988 si už asi spomenie málokto. Čierny čaj so záhadným názvom pigi sa však u nás predáva stále, už viac ako 50 rokov.
Čaj sa pôvodne predával len sypaný. „Keď sa objavili prvé samoobsluhy, nevyhnutne museli ponúkať už zabalené potraviny,“ opisuje vznik značky Viliam Matušek, marketingový riaditeľ Baliarní obchodu Poprad, kde sa pigi čaj dodnes vyrába.

Prečo pigi? Záhadný názov je skratkou pomenovania Pekoe Golden – P. G. (čiže pídží). „Vyjadruje veľkosť a vzhľad čajových lístkov, z ktorých sa čaj vyrába,“ spresnil Matušek. Ide o zmes indonézskych čajov, ktoré sa už od vzniku značky dovážajú z ostrova Jáva.
Samoobsluhy sa v bývalom Československu začali hromadne objavovať v rokoch 1958 až 1959. Tovar, ktorý sa dovtedy predával len na váhu, ako boli káva, čaj či oriešky, sa musel začať baliť. Baliarne obchodu v Prahe vznikli v roku 1951, o štyri roky neskôr založili aj závod v Poprade.
Popradské baliarne najprv pražili a balili len kávu. Pigi čaj začal svoju históriu písať v roku 1963. Celý podnik na začiatku zamestnával šesť ľudí, tvorili ho dve garáže, v ktorých bola pražiareň, baliareň aj kancelária.