Hoci ide o český výrobok, roky po rozdelení republiky si svoju pozíciu udržiava aj na Slovensku.
Ak je pravda to, čo sa traduje, mohla byť alpa pokojne aj francúzskym liečivom. Na začiatku bol totiž francúzsky koňak, ktorý vo Viedni nechali Napoleonovi vojaci ešte na začiatku 19. storočia.
„Viedenčania, majúci v obľube svoje sladké vína, neprišli tejto francúzskej národnej špecialite na chuť,“ píše sa na webovej stránke spoločnosti Alpa.

Zistili však, že keď si zabudnutým alkoholom potrú kožu, cítia osvieženie a príjemný pocit. „Prázdne sudy potom poslúžili na prípravu alkoholového extraktu z rôznych bylín podľa vlastnej fantázie a začali ho nazývať francovkou.“
Samotná Alpa prišla na svet v roku 1913. Ochrannú známku na francovku s mentolom si dal zaregistrovať živnostník z Brna Josef Veselý.
Francovka sa osvedčila pri rôznych zdravotných problémoch – od bolestí kĺbov cez nachladnutia až po bolesti zubov, hlavy či na celkovú únavu. Pre národ sa stala nenahraditeľnou – počas vojny sa potravinové lístky vzťahovali aj na ňu.