BRATISLAVA. K ľuďom, ktorí si namiesto piva dajú radšej radler, teda zmes piva so sladkým či kyslým nápojom, v posledných dvoch rokoch začali pribúdať takí, ktorí pred vínom uprednostňujú cider - jablkový nápoj, ktorý obsahuje len päť či šesť percent alkoholu.
Prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd hovorí, že nový trend súvisí jednak s ponukou na trhu a na druhej so spoločenským trendom, ktorý dáva dôraz na zdravý a aktívny životný štýl.
"Pivo sa už opilo. Ľudia chcú nové a nové veci," hovorí Gabriel Oprendek, výrobca slovenského cideru zo spoločnosti Opre´Cidery. Cidery aj podľa neho prišli s trendmi zdravého životného štýlu a dopytu po niečom novom.
Rozmach prišiel podľa Oprendeka približne vlani v lete, keď ich výrobu spustili veľké slovenské pivovary.