BRATISLAVA. Počasie pripomenulo vinohradníkom svoju silu na konci apríla. Ortuť teplomera vtedy klesla v nočných hodinách tesne pod nulu niekoľko dní za sebou.
Chladné počasie spôsobilo výrazné straty najmä na úrode marhúľ, čerešní, jahôd, ale i hrozna. Škodu však nepocítia len farmári, ale aj zákazníci. Tí si musia siahnuť hlbšie do vrecka, ak si chcú pochutnať na plodinách, ktoré zničili jarné mrazy.
A hoci mrazy nie sú ničím výnimočným ani na jar, zväčša bývajú lokálne, a nie celoplošné, tak ako to bolo tento rok.
Viacerí vinohradníci preto okamžite zareagovali na nepriaznivú predpoveď počasia obranou. Napríklad vinári z Chateau Modra vo svojich vinohradoch počas trvania mrazov rozháňali studený vzduch a na niektorých miestach rosili vinič, aby na ňom vytvorili vrstvičku ľadu, ktorá by rastlinu ochránila.
Prvoradá je revitalizácia
Vinohradník vinárstva Golguz Miroslav Hrnčár netají smútok z dôsledkov vyčíňania aprílového počasia. Z celkovej plochy ich vinohradov, ktoré sa rozprestierajú na 240 hektároch, postihli mrazy až sedemdesiat percent rozlohy.
„V tomto momente nevieme objektívne vyhodnotiť straty, pretože vinič to bude cítiť viac ako jeden rok,“ povedal Hrnčár.