BRATISLAVA. Určite ste to už zažili. Stojíte v obchodnom centre nad obrovskou škatuľou plnou melónov a zúfalo sa snažíte zistiť, ktorý z nich nebude mať jadierka, bude sladký a dozretý, ale nie prezretý.
Vedeli ste?
Plod s červenou dužinou má botanický názov dyňa červená. Plod so žltou dužinou má botanický názov melón cukrový. Slovo dyňa má praslovanský pôvod, slovo melón má pôvod v gréčtine. Na rozličných miestach Slovenska sa označenie dyňa a melón trocha líši od označenia v botanickom názvosloví. Kým napríklad na strednom a východnom Slovensku sa slovom dyňa označuje plod s červenou dužinou, na
západnom Slovensku sa takýto plod označuje slovom melón. Podľa jazykových korektorov v denníku SME ide o synonymá a môžu sa preto používať obe označenia.
Výber správneho melóna by sa dal prirovnať k Pandorinej skrinke. Človek nikdy nevie, či náhodou nekúpi mačku vo vreci.
Skúška zvuku
Pri kúpe červenej dyne sa mnohí spoliehajú na zvuk. Ľudia intuitívne klopkajú na kôru a snažia sa nájsť tón, ktorý im najviac rezonuje.
Pre tých, ktorí by melón chceli kupovať na istotu, je tu menšie uľahčenie. Existuje mobilná aplikácia, ktorá dokáže predpovedať sladkosť červenej dyne.
Volá sa Watermelon Picker, čo v preklade znamená vyberač melónov a stojí 0,99 centov.

Päť otázok
Aplikácia testuje sladkosť na základe piatich otázok, na ktoré sa dá odpovedať buď áno, alebo nie.
Prvá otázka sa pýta na tvar melóna. Kupujúci by si mal melón prezrieť a odpovedať, či má rovnomerný tvar. Pozor by si mal dať na preliačiny, odreniny, alebo iné nerovnosti, ktoré dyňu znehodnocujú.
Druhá otázka zisťuje, či je melón na svoju veľkosť ťažký. Melón by mal byť ťažký, keďže je z 92 percent zložený z vody.
Tretia otázka sa týka poľnej škvrny, ktorú by takisto každý melón mal mať.
Štvrtá zisťuje, či je melón tmavozelený a má matný vzhľad. Bledšie dyne môžu byť nezrelé.
Posledná otázka sa pýta na zvuk. Aj tvorcovia aplikácie uznávajú, že technika klopania môže byť trochu komplikovaná, ale praví melónoví nadšenci by to mali aj tak podstúpiť.
Skôr ako na melón kupujúci začne klopať, mal by ho položiť na rovnú pevnú podložku. Ak je melón dozretý, mal by vydávať tenorový zvuk, čo je vyšší tón. Melóny, ktoré vydávajú skôr nižšie, duté alebo hlboké zvuky nemusia byť zrelé.
Vyhodnotenie testu
Po tom, ako na všetkých päť otázok kupujúci odpovie, telefón vyhodnotí a prepočíta jeho pravdepodobnú sladkosť na percentá.
Výsledok testu, ktorý sme v redakcii s aplikáciou absolvovali, nás úplne nenadchol. Sladkosť melóna, ktorý sme zakúpili, aplikácia vyhodnotila na 61 percent. Aj keď melón sladký bol, po prekrojení sme zistili, že je v strede prezretý.
Navyše, na niektoré otázky sa veľmi ťažko odpovedalo. Napríklad na poslednú otázku človek bez hudobného sluchu odpovedať nevie. Veľmi vágna je aj otázka na to, či je melón dostatočne ťažký na svoju veľkosť. Úplne stopercentnú záruku toho, že naozaj kúpite najlepší melón sezóny, s aplikáciou rozhodne nemáte.

Aplikácia sa dá zakúpiť pre operačný systém iOS 6 a neskoršie verzie.
Nápad vytvoriť aplikáciu na výber melóna nie je úplne nový. Už v roku 2011 vznikla aplikácia Melon Meter, ktorá však už v súčasnosti neexistuje.
Fungovala na inom princípe – na základe decibelov merala zvuk, ktorý melón vydáva a podľa toho vyhodnotila zrelosť červenej dyne. V tejto chvíli existuje len nami skúšaná aplikácia, čo tiež svedčí o tom, do akej miery sú takéto projekty úspešné.
Zelenina alebo ovocie?
Dlhoročne sa polemizuje nad tým, či je melón ovocie alebo zelenina. Zeleninári a záhradkári melóny totiž radia k zelenine. Odôvodňujú to tým, že červená dyňa je druh plodovej zeleniny z čeľade tekvicovitých.
Kritici sa prikláňajú k téze, že za ovocie považujeme také plodiny, z ktorých konzumujeme plody, a teda melón aj dyňa sú ovocie. Zelenina je podľa nich rastlina, z ktorej konzumujeme iné časti – ako napríklad koreň, listy, stonky či semená.