Marketingové kampane, školenia a rôzne akcie, na ktorých sa bude hovoriť o plytvaní, budú stáť státisíce eur.
BRATISLAVA. Koľko polievky zjete na obed? Namiesto troch naberačiek si vezmite len dve. A ako skladujete mäso a ryby? Ak ich máte vo vrchnej poličke chladničky, presuňte ich do spodnej.
Aj takéto rady sa možno už čoskoro objavia na bilbordoch alebo v televíznych reklamách. Ministerstvo pôdohospodárstva chce poučiť ľudí, ako narábať s potravinami, aby ich čo najmenej skončilo v koši.
Odvoláva sa pritom na Európsku úniu, ktorá od členských štátov žiada, aby do roku 2030 znížili plytvanie potravinami o polovicu na osobu. Každý Európan ročne vyhodí takmer 180 kilogramov jedla.
Rady za státisíce
Plán, ako predchádzať plytvaniu potravinami, ministerstvo predložilo na pripomienkovanie. Na jednej strane chce zistiť, koľko jedla sa u nás skutočne vyhodí a aké sú hlavné príčiny. Dnes takéto štatistiky nemá.
Na druhej strane chce medzi výrobcami, obchodníkmi aj domácnosťami začať s osvetou, ako plytvaniu predchádzať. V najbližších troch rokoch má ísť na to takmer 500-tisíc eur, z toho 200-tisíc už v budúcom roku.