Poľnohospodár Oliver Šiatkovský hovorí, že bude trvať generácie, kým ľudia pochopia, že farmári nie sú požierači dotácií či neustáli sťažovatelia sa na počasie, ale sú to tí, ktorí živia národ a všetci sú na nich do určitej miery odkázaní.
Máte dom a hospodárstvo okolo neho alebo sa farmárčeniu venujete len v práci?
„Žijem v rodinnom dome s pomerne rozsiahlou záhradou, ktorá je mojím hobby. Relaxujem v nej tak, že kosím trávnik, pestujem kvety, starám sa o ovocné stromy, udržiavam jazierko s rybami.“
Vo vašom prípade teda nefunguje akýsi vypínač, keď po návrate domov z práce už nechcete žiadnu cibuľu ani žito vidieť?
“Dážď je jeden z najdôležitejších faktorov v poľnohospodárstve. Farmár môže kvalitne zasiať úrodu, mať kvalitné osivo, kvalitné plodiny, dobre ich ošetriť, prihnojiť, ale bez vody úroda nebude.
„
„V domácom prostredí vôbec nie je jednoduché odstrihnúť sa od poľnohospodárstva. A ani sa to vlastne nedá, keďže sa s potravinami ako spotrebiteľ stretávam každý deň. Profesionálnu deformáciu si naplno uvedomujem v obchodoch, kde počas nákupu sledujem kvalitu ovocia i zeleniny.“
Chováte hovädzí dobytok na mäso. Nie je vám ľúto zabíjať dobytok, keď vidíte, ako teliatka prichádzajú na svet? Ako sa dá od toho odosobniť?
„Treba to vnímať ako prirodzený kolobeh prírody. Inak by človek nemohol jesť ani kuru ani inú potravinu.“
Často sa ozývajú vegetariáni a vegáni, ktorí odsudzujú konzumáciu živých tvorov alebo výrobky z nich. Ako to vnímate?
„Ľudstvo od nepamäti konzumovalo všetko. Podľa môjho názoru potrebujeme prijímať telu prospešné látky z rastlinných aj zo živočíšnych produktov. Vegetariánstvo či vegánstvo – to je vec životného štýlu a názoru, ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Myslím si, že je veľmi vhodné pochutiť si aj na dobrom mäsovom výrobku s ešte lepšou a kvalitnejšou zeleninou.“
Pozorujete nejaké zmeny v stravovacích návykoch pri jedení mäsa?
„V posledných rokoch sa konzumuje hlavne hydina. Jej spotreba sa zvýšila. Aj v reštauráciách uprednostňujú Slováci skôr hydinové či bravčové mäso pred hovädzinou, ktorá je drahšia a tiež náročnejšia na prípravu.“
Prečo je hovädzina taká drahá oproti bravčovine?
„Vychovať kvalitný kus hovädzieho dobytka trvá takmer dva roky a nemyslím si, že cena, ktorú dostane chovateľ za svoje zviera, je až taká vysoká. Ošípaná sa chová šesť mesiacov. Preto je vyššia cena v prípade hovädziny samozrejmosťou.“
Mnoho ľudí má pocit, že poľnohospodári neustále „plačú“ nad počasím. Kedy vám napríklad nevyhovuje dážď?