BRATISLAVA. Keď sa vlani schyľovalo k rušeniu kvót na mlieko, Európou sa prehnala vlna protestov nespokojných mliekárov.
O rok, 1. októbra, sa skončia povinné kvóty aj na cukor. Pestovatelia cukrovej repy jej tak budú môcť pestovať toľko, koľko budú chcieť. A navyše budú aj naďalej dostávať na repu dotácie.
Cukor zlacnie
Už teraz sa dá predpokladať, že cena cukru pôjde po odstránení povinných kvót smerom dole.
„Podľa strednodobého výhľadu by sa ceny po ukončení systému kvót mali upraviť skôr smerom nadol,“ povedal podpredseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Dušan Janíček.
Analytik obchodu z agentúry Terno Ľubomír Drahovský si myslí, že v tomto momente je príliš skoro povedať, o koľko eur cukor zlacnie. „Presnejšie čísla budú jasné asi mesiac pred zrušením kvót,“ hovorí Drahovský.
Hrozia protesty?
Hoci sú protesty slovenských cukrovarov skôr nepravdepodobné, ak by sa aj odohrali, ich sila by bola oveľa menšia než v prípade početných prvovýrobcov mlieka.
Na Slovensku totiž zostali už len dva z pôvodných desiatich cukrovarov, a to Slovenské cukrovary Sereď a Považský cukor v Trenčianskej Teplej. Hoci sa podniky prezentujú ako slovenské, v skutočnosti ich vlastnia zahraničné korporácie.
Oba cukrovary kupujú cukrovú repu od lokálnych poľnohospodárov a následne ju spracujú.
Nemôže sa stať, že budú spracovatelia cukru tlačiť na nízke výkupné ceny cukru?
Drahovský otvorene hovorí, že prvovýrobcovia sa sťažujú takmer vždy. „Môže to byť z ich strany veľká pravda, ale môže ísť aj o stratégiu. Vezmime si mlieko. Celý problém s mliekom ustal, spracovatelia a výrobcovia našli kompromis a trh beží ďalej,“ konštatuje Drahovský.
Cukrovary zotrvajú
Podľa Janíčeka by slovenské cukrovary skrachovať nemali, pretože na budúcoročné rušenie kvót sú dobre pripravené a situáciu by mali bez väčších problémov zvládnuť.
Napriek tomu by pestovatelia mohli požadovať zvýšenie dotácií. Na to, aby výroba cukru bez problémov pokračovala aj v neregulovanom období, by bolo ideálne, keby sa zachovala a aj zvýšila podpora pestovania cukrovej repy, konštatuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
„Potrebujeme si zabezpečiť výrobu cukru z vlastných zdrojov, pretože v opačnom prípade by dovozy cukru zvýšili jeho spotrebiteľskú cenu a rovnako aj spotrebiteľské ceny výrobkov, ktoré obsahujú cukor,“ dodala Holéciová.
Veľkí hráči
Hoci mlieksri o zrušení kvót na mlieko vedeli niekoľko rokov vopred a na obdobie bez kvót sa pripravovali, aj tak ich zaskočilo ruské embargo alebo nižší dopyt Číny.
Janíček zdôraznil, že pri cukre bude hrať oveľa väčšiu úlohu situácia veľkých cukrových hráčov ako Thajsko, India či Austrália a tiež klimatické podmienky.
Svetové zásoby cukru sa neustále hýbu a pokiaľ by došlo k ich zníženiu, tak to bude znamenať zvýšenie cien cukru.
V súčasnosti zásoby cukru v celosvetovom meradle klesajú a ceny cukru idú o čosi hore. Tvorba cien v cukrovarníckom odvetví priamo súvisí s vývojom počasia.