BRATISLAVA. Po tom, ako hygienici minulý týždeň navštívili šesť bratislavských reštaurácií a zakázali im predávať tatársky biftek zo surového mäsa, sa rozprúdila veľká diskusia, či je obľúbený tatarák naozaj nebezpečný a či patrí na taniere.
Na jednej strane stoja hygienici z Úradu verejného zdravotníctva, ktorí vravia, že tepelne nespracované mäso do reštaurácií nepatrí. Na druhej strane sú ľudia, ktorí si ho aj za desať eur pravidelne kupujú a chutí im.
Aká je budúcnosť tatarákov a iných pochúťok zo surových potravín?

Ľudia ho milujú
„Hygieničky k nám prišli a začali klásť otázky. Ako tatarák pripravujeme, koľko sme ho predali, či ho máme v jedálnom lístku. Upozornili nás na vyhlášku, podľa ktorej sa tepelne neupravené mäso nesmie predávať. Myslela som si, že je dávno neplatná, keďže takmer v každej reštaurácii, ktorú poznám, sa tatarák predáva,“ hovorí pre SME Martina Hlinová z bratislavskej reštaurácie Flag Ship, ktorá mala v piatok kontrolu.
„Sme piváreň, varíme si vlastné pivo a keď k nám príde partia, automaticky si dá aj tatarák. Nechcem sa zbavovať viny, ale podľa mňa je aj vo svete bežné, že sa tatarák podáva a tak by to malo byť aj u nás,“ pokračuje Hlinová.
Podobný názor majú aj mnohé iné reštaurácie, ktoré na Slovensku tatarák pripravujú. Tvrdia, že si u nich ľudia surové mäso obľúbili a že je to špecialita, ktorej sa nechcú vzdať.
Svedčí o tom aj cena, tatársky biftek z pravej sviečkovice so žĺtkom bežne stojí viac ako desať eur. Predáva sa upravené na rozličný spôsob, s rozmanitými koreninami a prílohami.