Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zdravý (ne)mocný

Ešte dýcham, zatiaľ len spolovice, ale učím sa... Moja stávka s Jackom Canfieldom (20)

Starší a skúsenejší kamaráti mi vždy radili, nechoď k lekárovi, pokiaľ si nechceš narobiť ďalšie problémy. Neposlúchol som ich. Osudnou sa mi stala preventívna zdravotná prehliadka ešte z prvej polovice januára, ktorú mi v dobrej viere poskytol môj zamestnávateľ. V priebehu ďalších dvoch mesiacov som ale pochopil, že na svete azda neexistuje zdravý človek. Ale iba taký, ktorý nebol poriadne vyšetrený. ;-) A že sa mi tých vyšetrení v poslednej dobe dostalo... Nech mi to zdravotná poisťovňa a jej solidárni prispievatelia láskavo odpustia. :-)

Skryť Vypnúť reklamu

Apropo, aj som sa dosť poučil. Ale na druhej strane tiež pobavil. Najmä ak som sa občas stretol s faktom, že čo lekár, to odlišná diagnóza. Tým nechcem spochybňovať lekárske povolanie, ktoré si vážim. Len ten náš organizmus asi nie je až taký jednoduchý, ako sa často domnievame. Napríklad, zistili mi, že mám niečo s pľúcami... Som sa potešil, že som aspoň prestal fajčiť... Ale následné vyšetrenie pod fyzickou záťažou ukázalo, že len zrejme neviem dostatočne využívať kapacitu pľúc. „Máte pľúca ako futbalový záložník, ale dýchate ako slečinka. To ako s tým potom môžete zabehnúť polmaratón,“ uťahoval si so mňa veľmi ochotný lekár, ktorý sa ma ujal. „Pôjdete k dobrému fyzioterapeutovi,“ navrhol mi.  A tak som sa ocitol na masérskom stole, kde ma skúsený odborník trištvrte hodinu prevracal zo strany na stranu, z brucha na chrbát. Vymordoval mi skelet, šľachy a väzy (našťastie to potom bolelo len dva dni) a dal mi na domácu úlohu niekoľko cvičení, okrem iného aj dychového charakteru. Som sa veru nenazdal, že sa pomaly v päťdesiatke budem učiť správne dýchať... „Tu sa vám to musí zdvíhať,“ upozorňuje ma terapeut a zatláča mi na bránicovú oblasť. „Prečo ma to nenaučili už na škole?“ mrmlem si s povzdychom.

Skryť Vypnúť reklamu

No a ďalšia diagnóza, s ktorou som viac-menej rátal. Už som sa s ňou totiž stretol. Zvýšený cholesterol a triglyceridy. Aj sa tomu veľa ľudí čuduje, keďže sa v poslednej dobe stravujem pomerne zdravo, alkohol si doprajem výnimočne (ale keď už, tak poriadne) a prestal som fajčiť. Navyše som mal aj dostatok pohybu – pravda posledné dva mesiace som vôbec nebehal pre neustále akútne problémy so všakovakými vírmi, ktoré si behajú, kde sa im zachce. :-) Takže ostávajú genetické predpoklady, alebo stres (ten ako faktor tohto ochorenia mnohí lekári príliš neuznávajú). Našťastie som narazil na tých druhých. Podrobné opakované testy mi však rizikový faktor zvýšeného cholesterolu a triglyceridov potvrdili a načim s tým niečo robiť, pokiaľ si nechcem navodiť nejaký ten infarkt či mŕtvicu. Keď mi môj lekár volal výsledky, dosť jednoznačne naliehal na liekoch... Aj som sa jeho vážneho hlasu zľakol, veď v živote som ani len v nemocnici neležal... :-)

Skryť Vypnúť reklamu

Priznám sa, chemickým liekom sa snažím vyhýbať ako čert svätenej vode. Len tak na okraj, nedávno som si prečítal príbalový leták na jedných antibiotikách, keďže mi spôsobovali určité tráviace problémy. Bolo tam aspoň tridsať možných vedľajších účinkov. Niekedy nechápem, ako to vôbec farmaceutické koncerny môžu pustiť do obehu. Pri ľudskom zdraví by nemuselo vždy platiť, že biznis je biznis. Vôbec sa nečudujem, že sa dnes ľudia obracajú aj na alternatívne (lepšie možno povedané našimi múdrymi predkami overené) spôsoby liečenia a dávam dole klobúk pred tými lekármi, ktorí poznajú len jednu takzvanú celostnú medicínu.

Zatiaľ mám to šťastie, že sa stretávam práve s takýmito odborníkmi. Takže ak sa vrátim k môjmu cholesterolu a triglyceridom, podarilo sa mi od lekára dostať ešte zhruba štvrťročný liekový odklad. Dohodli sme sa na užívaní niektorých výživových doplnkov a tiež na rešpektovaní troch faktorov. Prvým z nich je, že ešte striktnejšie zmením spôsob stravovania. Takže sa v súčasnosti vyhýbam tukom (najmä margarínom), takmer úplne jednoduchým cukrom (a keby ste vedeli ako milujem keksíky a zákusky :-) ), údeninám a konzervovaným potravinám. A, samozrejme, vyprážaným jedlám. Do svojho jedálneho lístka som vo väčšej miere zaradil zeleninu, celozrnné obilniny a za studena lisované oleje – olivový, ľanový i slnečnicový. Zároveň však zisťujem, že zdravo sa stravovať aj niečo stojí...

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalším odporučením môjho lekára bolo výrazne zvýšiť najmä pohyb na čerstvom vzduchu. Aj preto dúfam, že obdobie mojich viróz už pominulo. Ale čo môžem pri mojom novinárskom povolaní plnom termínovaných úloh spraviť preto, aby som čo najviac odbúral zo svojho života stresový faktor, na to som zatiaľ neprišiel.

Po skúsenostiach z posledného obdobia však viem, že starostlivosť o svoje zdravie potrebujem brať vážne. Signálov som mal totiž až-až a to som v blogu spomenul iba niektoré. Po svojich životných skúsenostiach verím tomu, že ak nás „vyšší princíp“ na niečo dlhodobo upozorňuje, tak je to pre nás dôležité a máme to akútne riešiť. Takže si zlepšenie svojho zdravotného stavu zaraďujem ako svoj nový prioritný cieľ v stávke s Jackom Canfieldom. Bez dobrého chodu našej „telesnej mechaniky“, ale aj psychiky, toho človek môže dokázať oveľa menej a nenahraditeľných sú plné cintoríny. A tak si v najbližších dňoch v pokoji sadnem, popremýšľam a kvôli odbúraniu stresového faktoru azda aj čiastočne prehodnotím niektoré svoje životné priority. Moje zdravie mi za to stojí.

Skryť Vypnúť reklamu

Mimochodom, začala sa úžasná jar. Aj vy cítite jej životodarnú silu?

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 187
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 008
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 858
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 740
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 658
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 507
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 406
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 404
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 261
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

6 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

3 h