Hoci aj v New Yorku dostať poľské údené a klobásy, ktoré chutia takmer ako slovenské, kvasenú kapustu skoro ako zo Záhoria i sušené huby, to pravé orechové to nie je a kapustnica pripravená z nich nemá ten správny šmrnc. Preto každú návštevu Slovenska završujem tanierom kapustnice v malej bratislavskej reštaurácii.
V nádeji na pohodový obed s mojimi blízkymi tomu bolo tak i teraz. Lenže ticho a pohoda sa vyparili v okamihu, keď do reštaurácie vkročila slovensko-nemecká zapadajúca mediálna hviedza. Na plnú pusu a celú reštauráciu bez ostychu tárala o tom, kto z miestnych celebrít si dal vylepšiť pozadie, popredie i boky, nadvihnúť viečka a odsať tuk. A aby všetkým lepšie chutilo, dramaticky to okorenila jedným smrteľným prípadom. Mladučká čašníčka ohúrene počúvala klepy, nad ktorými by zajasali i otrlí bulvárnici. Azda preto ju ani vo sne ju nenapadlo pokúsiť sa slušne stlmiť decibely hviezdneho vstupu. I keď uznávam, ľahké by to zrejme nebolo.
O to viac som si v pohode a tichu vychutnala obed po prílete do New Yorku. V cente Manhattanu vlastní malú, útulnú a cenovo prístupnú reštauráciu stálica svetovej opernej scény. Pomerne často v nej ticho sedí pri svojom privátnom stole a pozoruje dianie v nej. Neupútava na seba pozornosť a neruší hostí.
Možno preto, že mu reštaurácia patrí. A možno preto, že hviezdou skutočne je. Alebo jednoducho preto, že vie čo sa patrí.