Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky

Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštaurácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali oveľa horší dojem, ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá – majitelia, ktorí ako je na Slovensku zvykom väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu, ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. Oni ho robia, oni tvoria jeho úspech, alebo neúspech. U nás je však žiaľ zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Poznám pár príkladov, kedy nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy...  bez referencií, bez toho že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo naopak, v podniku, ktorý má kapacitu 200 stoličiek je kuchyňa 4x4 metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša a nemá tušenia čo sa v ňom deje, že všetci na ňom profitujú, okrem neho.

Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Tu už nejde o fazuľky, zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť proti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri 6-7 miliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž vie, podľa zamerania kuchyne, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma a dobrý šéfkuchár musí myslieť aj naň. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý do nej dá peniaze a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú žiaľ vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že tie sú zadarmo a nič nestoja.

Skryť Vypnúť reklamu

Na druhej strane, je aj vecou šéfkuchárov, že ich práca nie je majiteľmi podnikov dostatočne vážená. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tiež sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou a nižším platom. Ambicióznosť, to je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  6. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  7. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  1. 30 rokov po...
  2. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  7. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  8. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  9. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  10. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 23 109
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 18 519
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 819
  4. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 11 805
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 639
  6. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 276
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 916
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 447
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 265
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 280
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling nemá dobré riešenie

Na volanie po čistote môže nakoniec doplatiť SaS.

Peter Tkačenko
CYNICKÁ OBLUDA

S Igorom nevybabreš

Vláda bude dostávať údaje od operátorov, aby pod hrozbou pokuty kontrolovala ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.

Zľava v popredí minister hospodárstva, prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), premiér Igor Matovič (OĽaNO), v pozadí vľavo minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia vlády SR.

Neprehliadnite tiež

Patril medzi najlepšie hotely. Dnes chátra a núkajú ho so zľavou

Chateau Mignon sa opäť pokúsia predať v aukcii.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.