Streda, 15. júl, 2020 | Meniny má HenrichKrížovkyKrížovky

O virtuálnom varení

Keď som pani učiteľke povedal, že virtuálne varenie je ako virtuálny pohlavný styk, urazila sa

Nedávno som bol v porote súťaže mladých adeptov na kuchárske a cukrárske remeslo. Niektorí boli šikovní, niektorí menej, dvaja, či traja boli naozaj dobrí, pokojne by sa už uplatnili v akejkoľvek reštaurácii. Aj tí najhorší nám ale uvarili lepšie, ako deň predtým kuchyňa jedného štvorhviezdičkového nitrianskeho hotela, kde sme bývali. Hovoril som si, keď je na Slovensku aspoň 32 mladých kuchárov a cukrárov, ktorí majú chuť prísť na takúto súťaž, tak to s budúcnosťou gastronómie u vás nebude až také zlé.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo ma však zarmútilo, bol fakt, že najslabšie pripravený prišiel na súťaž chlapec z hotelovej školy v Piešťanoch, kde som sa voľakedy učil. Spolu s hotelkou v Karlových Varoch bola výkvetom vo vtedajšom školstve... Samozrejme, chlapec za nič nemohol, veď deti či žiaci sú takí dobrí, ako sú dobrí ich učitelia. Tak sme si zavolali učiteľku či majstrovú, ktorá ho na súťaž pripravovala a navrhla aj nepodarenú kreáciu, ktorú varil. Na otázku, či deti v škole varia alebo kde chodia na prax, odpovedala, že varia virtuálne.

Nedalo mi, spýtal som sa, či je virtuálne varenie také isté ako virtuálny pohlavný styk. Lebo jedno aj druhé je nanič. To som však už nestihol povedať, pretože dáma, ako počula slovo pohlavný styk, ma prerušila. Povedala mi, že ju nemám urážať. Neviem, čím som ju urazil, ale mňa urazilo, že si dovolila prísť na celoslovenskú súťaž s takou úrovňou prípravy. Nechápem ako je možné, že budúci kuchári a cukrári varia na strednej škole len v školských jedálňach, že im školy nesprostredkujú nijakú prax v reštauráciách či hoteloch. Alebo, ak sa im nechce, nech aspoň tým deťom tlačia do hláv, aby sa sami hlásili praxovať do reštaurácií, že inak z nich nič nebude.

Skryť Vypnúť reklamu

V Nemecku každý, kto sa učí tomuto remeslu, musí niekde praxovať a musí to mať na papieri. Tri štvrtiny výučby je prax a štvrtina teória. Môžeme sa potom čudovať, že kuchár tu na Slovensku po štyroch rokoch školy nevie ani, ako sa drží nôž, čo mi hovorilo pár kolegov?

Čo ma ale ešte viac zarazilo bol počet tried v hotelových školách, kde sa učia či študujú u vás budúci kuchári a čašníci. Myslel som že zle počujem, ale ak je pravda číslo 150 či koľko mi to povedali, tak to je naozaj na neuverenie. Keď je v každej triede len 20 detí, to by znamenalo, že tu máte 3 000 nádejných kuchárov a čašníkov. Školy síce tvrdia, že nevychovávajú personál do kuchyne a pre obsluhu, ale stredný manažment. To je ešte horšie! Keď to vydelím štyrmi, čo je počet ročníkov, tak mi vychádza že každý rok ich vyjde zo školy vyše 700. Kde všetci sú, keď kade chodím, tak počúvam, že personálu je nedostatok, o tom schopnom ani nehovoriac? To nikomu neprekáža že štát vyhadzuje peniaze doslova z okna, keď financuje za peniaze daňových poplatníkov prevádzku zbytočných škôl, ktorých žiaci nerobia to, na čo sa pripravovali? Že to neprekáža úradníkom na ministerstve, to by som ešte pochopil, ale veď určite tu sú stavovské organizácie. Prečo tie nebojujú za to, aby tu bolo menej škôl, ale takých, ktorých absolventi za niečo stoja?

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  2. Chcete nové auto?
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  1. Chcete nové auto?
  2. Nalejte si pravú vodovodnú!
  3. 30 rokov po...
  4. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  5. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  6. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  7. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  8. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  9. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  10. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  1. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 19 185
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 16 204
  3. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 13 219
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov 12 099
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 583
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 543
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 11 511
  8. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 084
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 371
  10. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 071
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling: Nie je pravda, že som vyštudoval vďaka podvodu

Minister pošle na Paneurópsku vysokú školu kontrolu.

Minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sa ľudia bijú na uliciach kvôli politike

Čo hovoria prezidentské voľby o našom susedovi.

Podcast Dobré Ráno.

Zomrel bývalý generálny tajomník KSČ Miloš Jakeš

Úmrtie jeho blízki tajili, pohreb sa už konal.

Miloš Jakeš na archívnej snímke z 21. decembra 1987.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Nie sú prikovaní k stoličke, ale nikam neodchádzajú

Je naozaj také náročné nájsť ministra školstva s čistým akademickým štítom?

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Patril medzi najlepšie hotely. Dnes chátra a núkajú ho so zľavou

Chateau Mignon sa opäť pokúsia predať v aukcii.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.