Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Odchyť si svojho čašníka

Prečo sa na Slovensku vo chvíli, keď vám donesú hlavné jedlo, končí starostlivosť o hosťa?

Nedávno som strávila pár dní v Českom Krumlove a okolí. Keďže nielen poznávaním pamiatok je človek živý a navyše počasie prialo viac sedeniu v reštaurácii alebo kaviarni, ako prechádzkam, urobili sme si malý prieskum miestneho gastronomického zázemia. Nemali sme nijaké odporúčania, takže sme si podniky vyberali podľa toho, ako sa nám páčili jedálne lístky vyvesené na dverách. Niekedy sme sa trafili, inokedy nie. Väčšinou sme jedli dobre, ale natrafili sme aj na podnik, kde bolo síce menu lákavé, ale to čo sme mali na tanieroch, nebol nijaký zázrak, skôr naopak.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako každé turistické centrum, aj reštaurácie v Českom Krumlove sú poznačené tým, že varia najmä pre turistov – to ovplyvňuje ich zameranie aj ceny. Takže nakoniec sme sa najlepšie najedli v Českých Budějoviciach, v novootvorenom štvorhviezdičkovom hoteli, ktorý nám odporučil známy, ktorý tam žije. Výborná sviečková za 95 českých korún, či zubáč na zelenine za 170 Kč boli naozaj pochúťkami. V niektorých krumlovských podnikoch chceli za približne to isté (otázka je, či aj tej istej kvality) o stovku viac. Jedno však mali všetky podniky spoločné. Pozornú obsluhu, ktorá si nás všímala aj po tom, čo nám priniesla hlavné jedlo.

Chvalabohu, aj na Slovensku je stále menej podnikov, kde má hosť pocit, že je na obtiaž a viac tých, kde sa cíti príjemne, ale... Podľa mojich skúseností sa starostlivosť o hosťa väčšinou končí tým, že mu obsluha prinesie hlavné jedlo. Už to, keď sa čašník spýta po konzumácii, či si dáte kávu alebo dezert, je malé víťazstvo. Ale že by ste ho v bežných reštauráciách (ako boli tie v južných Čechách) nemuseli doslova odchytiť, keď chcete ešte jednu minerálku, pohár vína, prípadne zaplatiť, to je ešte stále vzácnosť. Vo všetkých podnikoch bez výnimky, ktoré sme v Krumlove a okolí navštívili, to ale bola samozrejmosť. Obsluha nevtieravo sledovala dianie pri stole a pýtala sa, či nám nič nechýba. Ani raz sme nemuseli nejako upozorňovať, aby si nás všimla.

Skryť Vypnúť reklamu

Taktiež samozrejmosťou bolo spýtať sa, či chceme platiť spolu, alebo každý osobitne. Aj keď bola útrata na jednom účte, čašník ani brvou nemrkol, keď sme chceli platiť osobitne. Len si priniesol kalkulačku. Bez hundrania a zazerania, nám v týchto situáciách dôverne známeho. Koniec koncov – sprepitné, ktoré dostal od každého, spolu prevyšovalo to, ktoré by dostal z jedného účtu.

Ďalšou zaujímavou skúsenosťou bol penzión, v ktorom sme bývali. Maličké zariadenie so štyrmi izbami, kde sme hneď po príchode dostali od majiteľa na preštudovanie hrubú „buchlu“ o Krumlove v niekoľkých jazykoch. O všetkých jeho atrakciách, o tom čo tam môžete robiť. Aby ste tam neprišli len raz. Prečo ma to tak zaujalo? Moje skúsenosti z návštev slovenských hotelov sú totiž také, že jednou z ich slabín je práve absencia akýchkoľvek informácií o okolí, ktoré by mal hosť k dispozícii. Pritom to nie je vec, do ktorej treba veľa investovať, chce to len čas a námahu. Ako keby majitelia a manažéri stále nepochopili, že hosť, ktorý dostane pod nos dobre spracované materiály o mieste, kde sa nachádza, sa tam možno vráti. Aby si pozrel to zaujímavé, o čom sa v hoteli dočítal a teraz to nestihol. A keď je spokojný s ubytovaním, príde práve do ich zariadenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 786
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 20 271
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 541
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 770
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 803
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 591
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 221
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 761
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 514
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Matovič je s testovaním spokojný, zachytili 5 594 infekčných (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 45 155. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.
Podpredseda parlamentu musel zavolať políciu.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Vidíte, čo sa odohráva na STU

Dve základné podmienky, ktoré akademici na STU nezvládli.

Tomáš Prokopčák.
Píše Luboš Palata

Česi robia všetko pre to, aby sa udržali na čele rebríčka

Na Covid zomiera sto ľudí denne, hlavné však je, že sme premianti.

Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe v sobotu 24. októbra 2020.
Cynická obluda

Dokonale absurdné potvrdenie

V Kocúrkove jedného dňa vyjde detská knižka s názvom "Príhody z krajiny zvanej Slovensko".

Neprehliadnite tiež

Opustené budovy

Na východe boli gigantom. Padli, keď podnik predali Čechom

Roky sa snaží nájsť nového majiteľa.

Snímka z pekárne Medea z roku 2004.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.
Eseročky musia daňové priznania podať elektronicky, papierové tlačivá daniari už akceptovať nebudú. Živnostníkov online dane čakajú v lete.
Ilustračné foto.