Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Radšej ustrice ako šošovicu

Regionálna kuchyňa sa našincovi nie vždy páči

V reštaurácii päťhviezdičkového hotela štyridsať kilometrov od Bratislavy sme nedávno zažili milé prekvapenie – slow-food. Takéto hnutie vzniklo na protest proti otvoreniu prevádzky McDonald´s na Španielskych schodoch v Ríme už v roku 1986 a má už 80-tisíc členov, v slovenských reštauráciách sme sa s ním zatiaľ priveľmi nestretli. Kritizuje masovú  veľkovýrobu a unifikovanie potravín (čo mu zase jeho kritici vyčítajú, že predsa len tá vedie k ich zlacňovaniu). Čo mu však určite nemožno vyčítať, je snaha, zachovávať regionálne receptúry a suroviny, variť z toho, čo práve ponúka najbližšie okolie. Aby šošovica či bryndzové pirohy na jedálnom lístku neboli považované za podradné jedlá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Návrat k regionálnym špecialitám aj v špičkových podnikoch je v gastronómii celosvetový trend a, chvalabohu, aj na Slovensku sú už prvé lastovičky. Takže v spomínanej reštaurácii sme si pochutili na vykŕmenej husacej pečeni na šošovicovom šaláte, zajacovi s hríbovým ragú a na žitnoostrovskom rizote z tarhone s pečeným bôčikom.

Zároveň sme sa ale dozvedeli, že snahu o regionalitu hostia ešte nie vždy oceňujú. Na akcii, ktorú organizovali nedávno, sa zúčastnení rozdelili na dve skupiny – jednej chutilo, druhá jedlo ťažko skritizovala. Keď zisťovali, čo konkrétne sa nespokojným na tanieroch nepáčilo, výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Na reštauráciu päťhviezdičkového hotela bola ponuka príliš „obyčajná“, čakali že im budú servírované homáre či ustrice. Exotiku na tanieri očakávali pritom najmä hostia z bližšieho okolia.

V tejto súvislosti som si spomenula na obed v noblesnom hoteli v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku, kde izba stála viac ako v spomínanom päťhviezdičkovom pri Bratislave. Podávali sa najvyberanejšie rakúske vína a k nim – slaninové knedle. Ako vložka do hovädzieho vývaru, aj ako hlavné jedlo s kapustovým šalátom. Majitelia hotela nám ich prezentovali s patričnou hrdosťou. Ako to, čo je pre túto oblasť typické a všetky suroviny na ne pochádzajú z najbližšieho okolia. To isté sa opakovalo v inom hoteli, kde sa na večeru podávala ako predjedlo huspenina a ako hlavné jedlo tiež nijaká exotika, ale pstruhy z miestnej farmy. S vysvetlením, že regionálnou kuchyňou a miestnymi surovinami chcú podporovať miestnych výrobcov a predajcov. To isté vysvetlenie sme si vypočuli aj v „našej“ reštaurácii a majitelia aj šéfkuchár si za ňu určite zaslúžia pochvalu. Aj keď nenapĺňajú na tanieroch očakávania niektorých hostí z blízkeho okolia, ktorého ekonomiku chcú podporovať.

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Vo Veľkom Grobe športujú aj hasiči
  1. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  2. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  5. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  6. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  7. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  8. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  9. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  10. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 18 150
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 486
  3. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 14 725
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 521
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 995
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 048
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 831
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 251
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 141
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 993

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Hrdinský prokurátor Trnka

Málokto by sa dokázal Kočnerovi tak vzoprieť, ako hrdinský Dobroslav Trnka.

Čižnár síce zbavil Trnku mlčanlivosti, ale odmieta ho stiahnuť

Kočnerova nahrávka je na expertíze, Trnku zbavili mlčanlivosti.

 Prokurátor Dobroslav Trnka.
Komentár šéfredaktorky

Kočner - Trnka: Ako sa baví šéf gangu s výpalníkom, ktorý začal pracovať na vlastnú päsť

Gorila je podobná trauma ako únos Kováča.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Trnka na nahrávke s Kočnerom: Viem, že ma zabijú

Kočnera hnevalo, že Trnka vydieral Haščáka.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka

Neprehliadnite tiež

Úrad vedený Smerom sa prizerá, ako sa Bašternák vyhýba trestu

Okresný úrad síce nemôže správkyni prikázať, čo má robiť, ale môže ju vymeniť.

Po lopate: Ako môžu existovať záporné úroky

Kedy si budeme brať hypotéky so záporným úrokom?