Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Rogovská Vanda

Volám sa Vanda Rogovská a pochádzam z Trnavy. Odmalička som zbožňovala sladkosti, dokázala som ich zjesť na kvantá. Či už čokolády, sušienky, zmrzlinu, ale najradšej zo všetkého krémové zákusky. Všetci moji blízki vedeli, čím sa mi zavďačia pri príležitosti nejakého sviatku. :-)

V mojej rodnej Trnave pred časom otvorila svoj podnik veľká francúzska automobilka. Keďže Francúzi si veľmi potrpia na kuchyňu a obzvlášť ráno si radi vychutnávajú pohodu pri kávičke a obľúbenom sladkom pečive, zlanárili k sebe aj mladého francúzskeho cukrára, ktorý pre nich otvoril malú predajňu pečiva v centre mesta. K pečivu postupne pribudli aj zákusky a k francúzskym aj slovenskí zákazníci.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po prvotnom šoku, ktoré nám Slovákom spôsobila cena dezertov, sa v očiach všetkých „sladkofilov“ objavil blažený výraz. Keby ste videli tie nádherné malé umelecké dielka – lebo inak sa tieto zákusky nedali nazvať. A tie netradičné názvy – Tisíc lístkov raja, Krehké šťavnaté kúsky... Jednoducho sa nedalo odolať a nevyskúšať. A kto raz skúsil – už bol lapený. :-)

Nič lepšie sladké som odvtedy nejedla a to som precestovala a ochutnávala takmer celý svet. :-) Celý týždeň som sa tešila, ako cez víkend vkročím do cukrárne a kúpim si jeden úžasný zákusok. Každé sústočko som si potom dôkladne vychutnávala.

Ľudia boli po týchto lakôtkach ako diví a neodrádzala ich ani na naše pomery vysoká cena. A preto Francúzi otvorili ďalšiu kaviareň v Trnave a aj v Bratislave. Ale potom prišiel šok – jeden z majiteľov zomrel a všetky prevádzky sa zatvorili. Pre nás „závislákov“ nastalo smutné obdobie. Skúšala a ochutnávala som kadečo, ale slávnym francúzskym zákuskom sa nevyrovnalo nič. Sama pečiem rada a aj originálne kúsky, ale musím sebakriticky uznať, že na Francúzov som sa bohužiaľ nechytala.

A preto, keď som na internete objavila inzerát, ktorý ponúkal prácu pri pečení zákuskov vo Francúzsku, neváhala som ani minútu. Opustila som dobre platené miestečko v istom trnavskom nadnárodnom koncerne a ocitla som sa v Bretagni v cukrárenskej výrobe. Bolo pre mňa zážitkom vidieť prácu miestnych cukrárov. Ako keby tvorili jedinečné umelecké skvosty.  Náš majster dokázal o zákuskoch hodiny rozprávať a hovoril im „moje deti“. :-) Keď ich ozdoboval, akoby sa dotýkal niečo krehkého a vzácneho.

Odvtedy je môj život jedno veľké sladké dobrodružstvo. Môj trojmesačný pobyt vo Francúzsku skončil a ja som sa vrátila na Slovensko. Našla som si prácu v Bratislave vo firme, ktorá sa zaoberala obchodovaním s poľnohospodárskymi komoditami. A z poľnohospodárstva bolo už iba na skok k potravinám a špeciálne k tým môjmu srdcu najbližším. :-)

Majiteľom spoločnosti som porozprávala príbeh o trnavskej francúzskej cukrárničke a presvedčila  ich,  aby ma pustili na jeden z najväčších potravinárskych veľtrhov na svete. Hádajte, kde sa konal? No predsa vo Francúzsku – v Paríži. :-) Hneď, ako som tam prišla, moje prvé kroky smerovali priamo k cukrárom. Najprv som všetko poochutnávala – áno, boli to presne oni! Moje milované neprekonateľné francúzske zákusky. A tak som neváhala a všetko si priamo na mieste vyzistila. Kto je najlepší vo svojom fachu, z čoho sa dezerty skladajú, prečo sú také úžasné, ako ich dostaneme k nám na Slovensko. Na môj údiv som zistila, že všetky zákusky boli mrazené. Nikdy by som nepovedala, že niečo zmrazené môže po roku a pol rovnako dobre vyzerať a chutiť.

Do svojho sladkého biznisu som zaangažovala všetkých mojich blízkych. V rekordne krátkom čase sa nám podarilo vybaviť príchod dezertov na Slovensko a predstaviť ich na Danubius Gastro 2011 v bratislavskej Inchebe.  Celej mojej rodine som veľmi vďačná, že ma podporili a podporujú. Na začiatku mali síce námietky typu „máš univerzitné vzdelanie a ideš do výroby piecť koláče“, ale po prvej ochutnávke sa všetky ich „prípoviedky“ rozplynuli niekde v diaľke. :-)

A tak som teraz tu a pokúšam sa splniť si svoj sen – robiť niečo, čo ma baví a zároveň poteší aj iných.  Ten úžasný výraz na  tvári ľudí,  keď ochutnajú prvé sústo...  Máločo sa tomu vyrovná. Vtedy mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a akoby sa nás netýkali žiadne problémy, krízy a iné frustrácie.

Vanda Rogovská

www.rokima.sk

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  2. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  3. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  4. Slováci sú chlebovým národom
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  7. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  8. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 193
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 809
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 740
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 665
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 471
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 9 987
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 590
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 235
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 494
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 600

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Rodičia sa nevedia dostať k dieťaťu, napriek rozsudku

Pozrite si najnovšiu časť investigatívnej relácie Cez čiaru.

Boj o dieťa
Pavol Rusko na súde.

Štát priznáva, že nevie, ako ďalej s konkurzom Bašternáka

Zákon je nejasný, úrad sa preto pýta ministerstva.

Ladislav Bašternák na súde.
CYNICKÁ OBLUDA

Matovič zachraňuje Smer

Keby Matovič neexistoval, museli by si ho Fico s Blahom vymyslieť. Včera to nebolo prvýkrát, čo im prišiel vhod.

Neprehliadnite tiež

Píše Branislav Benčat

Čoho sa Haščák bojí

Kontakt s Pentou môže byť čoraz rizikovejší.

Štát priznáva, že nevie, ako ďalej s konkurzom Bašternáka

Zákon je nejasný, úrad sa preto pýta ministerstva.