
BeFresh je plný receptov zo živej kuchyne. Ponúka možnosť objednať si tortu či iné sladkosti domov prípadne ako catering. Tiež ponúka prehľad kurzov, ktoré vediem v škole varenia Radosť variť v Poluse. Na základe stúpajúceho záujmu u BeFresh torty ma oslovila sieť kaviarní Moods v Bratislave a torty môžete ochutnať skoro vo všetkých ich bratislavských prevádzkach.
Veľmi ma teší vyrábať rôzne raw sladkosti od jednoduchých guličiek, až po luxusné torty. Zaujímajú ma tiež všetky druhy „smoothies“. Baví ma experimentovať, skúšať a kombinovať nové chute a suroviny.
Ako sa z dievčaťa, ktoré v puberte okolo sladkého prešlo bez povšimnutia, stane “cukrárka bez cukru”? Jednoducho! Narodia sa jej deti. Ako prišli na svet moje dve dcérky začala som omnoho viac riešiť otázku stravovania. Zrejme ako každá matka, aj ja som tak trochu „špekulovala“, čo môžem dať svojím deťom zjesť a čo radšej nie. Rozhodla som sa pre vylúčenie cukru a bielej múky. Nič také už doma nemáme, no napriek tomu, všetci „mlsáme“ jedna radosť. Napríklad práve teraz čokoládou obalené „medjool“ (kráľovské) datle. Raw sladkosti si zamilovala celá moja rodina. Keďže neobsahujú lepok, laktózu a ani cukor, pochutia si aj ľudia s rôznymi potravinovými intoleranciami. Dnes sa mi reálne stáva, že si na BeFresh „cukrovinkách“ zamlsá moja dcérka, ale rovnako aj moja babka. Pre mňa je to pochopiteľne veľká česť a vyznamenanie.
Ďalšou mojou obľúbenou časťou raw stravy sú raňajky. Ingrediencie využívané v raw kuchyni sa dajú jednoducho začleniť do klasického raňajkového jedálnička. Zároveň si nimi vieme obohatiť deň hneď z rána. Moje deti napríklad každý deň raňajkujú smoothie rôznych farieb a ja som spokojná, že idú do škôlky doslova „nabombované“ vitamínmi.
Momentálne skúšam pripravovať aj rôzne menej tradičné polievky. Napríklad tekvicovú, ktorá je tak trochu „in“ už vôbec nevarím.
Ja sama nie som zarputilý zástanca žiadneho druhu stravovania. Snažím sa len pre seba a svoju rodinu, vybrať si z každého to najlepšie. Chcem žiť zdravo a súčasne mi vyhovuje pestrosť a rozmanitosť jedla. Ak objavím novú chutnú a zároveň zdravú ingredienciu, či surovinu, alebo vymyslím nový recept veľmi sa z toho radujem. Nikdy však nedopustím, aby moje jedlo nebolo chutné. Verím, že každý, či už vitarián alebo konzument klasickej stravy, si na mojom blogu BeFresh.sk nájde svoj obľúbený „kúsok“.
Zuzana Frešo
www.befresh.sk