Malá škola vína
Prírodne sladké vína patria k najväčším delikatesám, ktoré sa urodia v našich vinohradoch. Dobre známe slovenské tokajské, ale aj vzácne ľadové a slamové vína sú určené predovšetkým na slávnostné tabule a zvláštne príležitosti.
Tokajské moky, dorábané v našej najmenšej vinohradníckej oblasti na východe krajiny, patria medzi botrytické vína. Vznikajú z bielych muštových odrôd viniča (furmint, lipovina, muškát žltý) náchylných na napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea persoon.
Spóry botrytídy sa udržiavajú v pôde a na povrchu viniča. Aktivujú sa pri dostatočnej vlhkosti a teplote vzduchu, keď sa ranné jesenné hmly striedajú s horúcim poludňajším slnečným svitom. Takéto podmienky sa vytvárajú v niektorých rokoch práve v Tokajskej vinohradníckej oblasti.