Sedem mýtov o víne
Pri slove suché víno sa mnohým v mysli vynorí nepríjemná kyslosť. Francúzske vína sa zasa tešia obľube často bez ohľadu na kvalitu. Korkom zo šampanského sa strieľa tak, že oslavujúci neraz skončia v nemocnici. Je mnoho mýtov o víne, ktorým ľudia veria. Pravda je však iná.
Je suché víno kyslé?
Nad suchým vínom mnohí krútia nosom, pretože sú presvedčení, že je kyslé. Nie je to pravda. Suché víno má menej zvyškového cukru po prekvasení muštu v porovnaní s polosuchým, polosladkým či sladkým vínom. S kyselinkou to nemá nič spoločné. Jej množstvo vo víne závisí od ročníka, odrody či vinohradu, z ktorého hrozno pochádza.
Červené pijeme pri izbovej teplote?
Ak práve máte v izbe šestnásť stupňov Celzia, je to pravda. Konzumácia bielych, ružových i červených vín má svoje pravidlá prispôsobené osobitostiam príslušného vína a jeho veku. Mladšie červené vína sa popíjajú pri teplote 16 až 18 °C, staršie pri teplote 18 až 20 ?C. Pri vyšších teplotách vynikajú vo víne triesloviny, pri priveľkom podchladení sa víno, naopak, senzoricky splošťuje.