Cestujúci po Česku sa určite stretávajú s krčmami, v ktorých varia aj vlastné pivo. Slovenského pivára to zväčša poteší. Ale prečo také niečo nemáme aj doma, položí si otázku. Minipivovary však existujú aj na Slovensku. Od roku 1990 ich fungovalo 24, dnes už zlatistý mok varí iba sedem statočných.
Keď pivovar Codecon začínal pred desiatimi rokmi v priestoroch kláštora vo Svätom Jure pri Bratislave, bol medzi minipivovarmi boom. Majiteľom pri realizovaní projektu vychádzali v ústrety všetky zainteresované strany, najmä mesto. „Kláštor nám dlhodobo prenajal priestory, ktoré sme sľúbili zrekonštruovať, Istrobanka nám požičala peniaze, keď označila náš projekt za jeden z najzdravších v tom období,“ spomína si riaditeľ Codeconu Vojtech Šulka.
Do varenia piva sa V. Šulka pustil iba zo zvedavosti, pretože sám bol skôr vinár. Spojenie piva s vínom v Codecone badať aj dnes. Spolu s pivom sú v priestoroch minipivovaru uskladnené aj sudy s vínom. Problémy mali vo Svätom Jure iba pri rekonštrukcii objektu. Kláštor je v zozname kultúrnych pamiatok, a preto museli pristupovať k jeho prestavbe citlivo. Do kariet im hrali aj nízke ceny energií. „Pri tých dnešných by som si dvakrát rozmyslel, či by som do toho išiel,“ hovorí riaditeľ.