Ako správne ochutnávať víno
Nádcha či iná choroba, pikantné alebo priveľmi sladké jedlo oslabujú bystrosť zmyslov pred ochutnávkou. Problémom môže byť aj parfum. K nevyhnutným podmienkam, ktoré treba dodržať pri ochutnávaní vína, patrí dobrá kondícia degustátora a nerušivé prostredie.
Správne vybavenie je ďalším predpokladom objektívneho senzorického hodnotenia vína. Používajú sa poháre z číreho skla na stopke, aby bolo možné adekvátne posúdiť farbu a čírosť vína.
Biele a ružové vína sa degustujú z pohárov v tvare tulipánov, červené najlepšie z guľatých čiaš, na šampanské a sekty sú určené štíhle vysoké poháre, flauty. Degustácia sa vždy začína ľahšími suchými vínami z bielych muštových odrôd, nasledujú ťažšie či sladšie biele vína, pokračuje sa ružovým a na záver ochutnávky nastupuje červené víno.