V zime dobre zohreje, v lete vynikajúco osvieži
Položme na stôl jemnučký lieh alebo ušľachtilý destilát, cukor, med či glukózový sirup, pridajme bylinky, koreniny, ovocie, kávu, orechy, čokoládu, vajcia, smotanu... A môžeme si vyrábať hotový koktail vo fľaši – likér.
Začalo sa to liekmi. Bylinky v alkohole, predávané iba v lekárňach, mali bojovať s ľudskými neduhmi. Prvá správa o pálenke z bylinných výťažkov a medu pochádza z 13. storočia a vyrábal ju katalánsky alchymista a lekár Arnoldus Villanovanus. O päť storočí neskôr sa s boomom kúpeľníctva opreteky rozvíjala aj príprava likérov, ktoré mali upravovať najmä trávenie hostí.
Pokazil to absint
Zlatý vek barmanského umenia, teda dvadsiate roky minulého storočia, opäť povzbudil tvorbu ďalších likérov. Ich výroba akoby nemala žiadne hranice.