Zmrzlinu preslávil výrobca párkov
Čína dala svetu nielen hodváb, papier, ale aj zmrzlinu. Vlastne jej ryžovú predchodkyňu. Už dvesto rokov pred naším letopočtom na čínskom cisárskom dvore jedli jemnú ryžovú zmes, ktorá tuhla zabalená do snehu.
Najrôznejšie pramene tvrdia, že zmrzlinu, respektíve chladené ovocné šťavy s kúskami ľadu či ochutený sneh, už poznali v starom Egypte, Indii i Perzii. Za vyše dve tisícročia prešla dlhú cestu a pevne zakotvila v jedálnom lístku svetovej populácie. V súčasnosti výrobcovia zmrzliny uvažujú o návrate k ryži. Ryžovým škrobom chcú nahradiť mliečny tuk a ušetriť kalórie i korunky.
Od prvej zmesi
Dať zmrzline podobu, v akej ju poznáme dnes, umožnil až vynález Blasiusa Villafranca. V roku 1550 objavil, že pridaním soli alebo liadku do snehu možno vytvoriť účinný chladiaci prostriedok. Tak sa podarilo vyrobiť prvú krémovú mrazenú zmes. Zo začiatku takto vyrábali zmrzlinu Taliani, ale o dve storočia napevno zakotvila aj za veľkou mlákou. Zariadenie na výrobu zmrzliny vynašla v roku 1846 Nancy Johnsonová z New Jersey. Jej ručný freezer sa skladal z nádoby so zmrzlinovou zmesou, ktora sa kľukou otáčala vo väčšej nádobe, plnej ľadu a soli. K prvým zákazníkom patril prezident George Washington.