Pravý letný drink musí byť s ovocím a studený
Barman naleje alkohol na kocky ľadu až stvorí nápoj „on the rocks“. Aké jednoduché a zároveň vzletné. Ľad, ľadová drvina, ľadová ovocná dreň, sóda či dokonca dobrá studená voda v spoločnosti akéhokoľvek kvalitného alkoholu – to je ten pravý letný drink.
Bowle
Čerešňové víno, cukor alebo griotka, čerešne, višne a mirabelky, čerešňovica, no a na záver šumivé víno. Už aj začiatočník či amatér tuší, že ponesieme na stôl čerešňové bowle. Dovoľujú nám to pravidlá prípravy tohto studeného nápoja. Tie sú v niečom benevolentné a v niečom prísne. Napríklad aj v tom, že bowle musí byť ľahké a nie príliš sladké, číre (preto ovocie v ňom miešame veľmi opatrne) a dôkladne vychladené. Ľad nikdy nevkladáme priamo do nápoja, lebo by pokazil jeho chuť. Obložíme ním nádobu s bowle a posolíme ho, aby teplota nestúpla nad nulu. Skúsený barman naplní poháre iba do dvoch tretín a až potom dolieva šumivé víno.
A teraz k „voľným“ zásadám. Spravidla používame klasické biele hroznové víno, ale smieme si zvoliť aj ovocné. Sekt sa dá nahradiť sódou alebo, naopak, doplniť liehovinou. Ovocie nám nadiktuje záhrada či obchod. Musí však byť dostatočne zrelé a aromatické. Jahody, maliny, čerešne, marhule, broskyne, melóny či ananás vložíme do vína a macerujeme aspoň tri hodiny. Nápoj napokon podávame v klasickej terine s vrchnákom a nalievame sklenou naberačkou do šáločiek s uškom. Alebo si zvolíme efekt pre pokročilých - vydlabané melóny.