Žonglovanie majstra barmana, orosený pohár, hry farieb, kúsky exotického ovocia, nápadité dekorácie. Nik nepochybuje, že miešané nápoje sú symbolom letnej dovolenky.
Letné vzletné nápoje sú vo svete také populárne, že v roku 1980 vznikol takýto koktail predávaný dokonca už vo fľaši. Mal konzumenta v duchu preniesť na prímorské pláže a navodiť uvoľnenú, veselú dovolenkovú atmosféru. Vyrobili ho z barbadoského bieleho rumu a kokosu s obsahom alkoholu iba 24 percent a nazvali ho Malibu. Už o pätnásť rokov neskôr sa v poldruha stovke krajín predalo 1,3 milióna kartónov a v spotrebe viedlo USA, Francúzsko, Veľká Británia, Česko i Slovensko.
Veľa pitia,menej alkoholu
Za všetko vraj môže rum. Za jeho vznik vraj vďačíme čiernym otrokov, ktorí si pred niekoľkými storočiami vyrobili z melasy slabý alkoholický nápoj. Nebyť tejto liehoviny z cukrovej trstiny, nebolo by ani Malibu ani žiadne iné vzletné letné nápoje. Prezident Slovenskej barmanskej asociácie Jozef Roth velebí rum ako ideálnu surovinu do miešaných nápojov a so svojou rumovou variáciou získal pred šiestimi rokmi aj zlatú medailu na európskych barmanských majstrovstvách. Prišiel mu na chuť i na „kobylku“ počas ciest do Karibiku. Dajú sa totiž z neho namiešať stovky pestrých nízkoalkoholických nápojov. Stačí primiešať ovocnú šťavu, ovocnú dreň, sirup, zmrzlinu alebo sýtený nápoj a nový aperitív, digestívum, koktail, longdrink či fantazijný fancydrink je na svete. Také vlastne pijú aj ľudia z karibskej oblasti, ktorí inak holdujú alkoholu omnoho menej než obyvatelia iných kútov sveta.