Ak máte chuť na „rezané“, musíte natrafiť na zručného čašníka
Otmavých pivách, ktoré majú často nie najpresnejšie pomenovanie čierne, sa hovorí, že sú určené pre ženy. Jemne sladkastá chuť ich akoby na túto úlohu predurčovala. Ale nie je to celkom presné. Tmavé pivá sú totiž plnohodnotným nápojom z rodiny penivého moku. Dokonca majú v sebe aj čosi navyše, možno neobjavené, čo ponuku pív obohacuje. Pravý pivovarnícky štamgast dobrým tmavým pivom nepohrdne. Optimálne je „rezané“, na polovicu so svetlým. Doma si ho však „narezať“ nedokážete a v pube musíte natrafiť na zručného čašníka. Nie všetci totiž pivo „rezať“ dokážu.
Označenie tmavé je veľmi všeobecné a hovorí o farbe nápoja. Zafarbenie môže byť pritom rôznej intenzity – od granátovej cez hnedú až po takmer čiernu. Na Slovensku sa jeho výrobe venujú len niektoré pivovary a prevládajú pivá stredne tmavé. Najznámejším je asi tmavá jedenástka Zlatý Bažant. Pri varení sa zafarbuje použitím špeciálneho sladu. Ten sa vyrába z jačmeňa, ktorý sa upravuje pražením. Poznáme mníchovský slad, karamelový, farebný – najtmavší je posledne menovaný. Výrobca si vyberá slad podľa toho, akú intenzitu tmavej farby chce v konečnom produkte dosiahnuť. Vo väčšine tmavých pív je stále použitý aj určitý podiel svetlého sladu plzenského typu.