SME

Najlepšie pivo je čapované. ale nie všade!

Pýtajte sa výčapníka, ako často čistí rúrky

Je to taký malý obrad. A predovšetkým počas horúcich letných dní má v rôznych podobách nespočetné množstvo repríz. Začína tým, že po práci jednoducho dostanete slinu na dobré pivo. Rozhodnete sa vyvetrať rodinu alebo zavolať priateľom, vyberiete si dobrý pub... Keď ste už v cieli, objednáte si, ako inak, čapované. Orosený pohár s dobrou penou má neopakovateľné čaro. Nie v každej reštaurácii na Slovensku má však takýto príbeh úspešný koniec. Pivo, ktoré výrobca stočí do suda, je totiž v poslednej fáze zverené výhradne do rúk prevádzkara reštaurácie a jeho obsluhy. A je len na ich cite, schopnostiach a najmä ochote, ako s týmto zlatistým mokom narábajú. Kvalita piva závisí od mnohých vecí. Spôsobu skladovania sudov, chladenia piva, techniky čapovania... Nehovoriac o čistote rúrok, po ktorých sa pivo dopravuje do čapovacieho zariadenia. Práve posledná z podmienok dobrého zážitku z konzumácie piva je azda najväčšou slabinou slovenských prevádzok. Ak totiž kvalita piva vyrábaného na Slovensku dosiahla za posledných viac ako desať rokov svetové parametre, neplatí to o kultúre jeho podávania. Odborníci odhadujú, že len zhruba 30 percent výčapných zariadení na Slovensku má náležitú starostlivosť. Ide pritom o veľmi jednoduchú operáciu. Obsluha má povinnosť po vyčapovaní posledného pohára napustiť rúrky čistou vodou. Niektorí výrobcovia vybavujú zmluvné prevádzky aj špeciálnou narážacou hlavicou. Tá umytie rúrok skracuje pod päť minút.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo je to dôležité? Pivo je živou potravinou z prírodných vstupov. Stačí na jednu noc nechať pivo ležať v rúrke, teplo a vzduch v ňom naštartujú neželané kvasenie. Výsledkom je, že na vnútorných stenách rúrok sa začnú tvoriť „strapčeky“ kvasiniek, ktorých časti sa v prúde čapovaného piva sporadicky dostanú až do pohára. Okrem plávajúcich žltých guľôčok sa už po niekoľkých hodinách mení aj chuť piva. Takýmto nedbalým prístupom dokáže obsluha často pokaziť chuť svojim štamgastom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4BY3 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (16. 5. 2025)
USD 1.119
AUD 1.746
CZK 24.922
JPY 163.300
CAD 1.565
GBP 0.842
HUF 403.380
PLN 4.242
CHF 0.938
SEK 10.888

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  3. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  4. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 905
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 308
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 877
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 842
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 696
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 503
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 013
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 1 991
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 139
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 11 109
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 748
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 582
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 101
  6. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 224
  7. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 957
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 4 485
  1. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  2. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  3. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  4. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  5. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  6. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  7. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  8. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Prijatý zákon ponúka možnosť predĺženia životnosti ďalších reaktorov.


TASR
Denisa Saková

Ministri obchodu členských štátov EÚ zasadali v Bruseli.


TASR 4
Ilustračné foto.

Spoločnosť dodala zákazníkom v apríli 45 dopravných lietadiel.


TASR
Ilustračné foto.

Pôjde o investíciu v hodnote 248 miliónov eur.


SITA
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 139
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 11 109
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 748
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 582
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 101
  6. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 224
  7. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 957
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 4 485
  1. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  2. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  3. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  4. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  5. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  6. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  7. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  8. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
SkryťZatvoriť reklamu