Malá škola vína
Správne hodnotenie arómy červených mokov si vyžaduje vhodné poháre. Vína sa nalievajú do číreho skla v tvare kalichov veľkého objemu. Na to, aby sa buket v pohári rozvinul v plnej kráse, treba správnu teplotu vína.
Mladšie červené sa podávajú vychladené na 14 až 18 stupňov Celzia, staršie temperované na 18 až 20 stupňov. Červené víno izbovej teploty je istým faux pas. Pri starších a vzácnych červených vínach sa pred podávaním odporúča preliať víno a prevetrať v karafe.
Slovenské červené
Klimatické podmienky zemepisných šírok Slovenska nežičia natoľko modrým ako bielym odrodám viniča. Modrými kráľmi v našich vinohradoch sú frankovka a svätovavrinecké. Frankovka sa pýši typickou vôňou čerešní, višní či čerešňovej kôstky, vo vyzretejších médiách sa nájdu arómy škorice a sušených sliviek. Ak je frankovka barikovaná, vonia aj po pálenom dreve a vanilke. Svätovavrinecké vyniká buketom červeného ovocia, ktorý vhodne dopĺňa štipka čierneho korenia či podmanivá vôňa dubových sudov.