Niektoré jedlá „? la“ pripravuje kuchár podľa medzinárodných pravidiel, iné si vymýšľa sám
V Salzburgu má na jedálnych lístkoch aspoň tretina jedál označenie ? la Mozart. Na Slovensku zasa: po sedliacky, po horehronsky, po zemplínsky či podľa Jánošíka. Fantázii sa v kuchyni ani v jej názvosloví medze nekladú. Hoci niekoľko spôsobov prípravy jedál by malo byť rovnakých po celom svete.
Najstaršie nájdené recepty majú už tritisíc rokov a pochádzajú z Egypta. V nich sa archeológ i nadšený kulinár napríklad dozvie, ako vtedy pripravovali perličku ? la Nefertiti. A ak zaloví v najstaršej zachovanej kuchárskej knihe rímskeho pána Apicia, dozvie sa desiatky receptov venovaných slávnym mužom i ženám. V dejinách ľudstva k nim pribudli postupne ďalšie slávne miesta, mestá, krajiny či povolania, podľa ktorých označili kuchári a cukrári svoje výtvory. Poznať ich znamená pre každého kulinára, ale aj obyčajného hosťa lepšej reštaurácie body navyše...
Šéfkuchári radi vytvárajú jedlá „? la“. Znejú originálne, nevšedne, pútavo a zároveň upozorňujú na miestne reálie i kuriozity cestovného ruchu. Ale ani pri tých najslávnejších nie je od veci pýtať sa, či ich tvorca jedálneho lístka konzultoval s medzinárodným gastronomickým šlabikárom.