Barmani vymysleli krásne dekorácie a nedali návod na použitie
V pohári krásny voňavý nápoj, len ústa priložiť k okraju. V nápoji priezračný ľad, len dobre zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Čo na to bontón?
Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Hádam s výnimkou rady, aby sme sa pri jedení ovocného doplnku čo najmenej zakvapkali a polepili, osobitný návod na takéto popíjanie niet. Vraj treba používať zdravý sedliacky rozum.
Na „ovocný“ bontón je však každý rozum a každá logika krátka. Keď si pripíjate aperitívovým vermútom bianco s kolieskom citróna, tento náznak ovocia si nevšímajte. Vraj sa nesluší, aby ste ho labužnícky vyjedali. Ale keď vám naservírujú suchý vermút s olivou, môžete ju po vypití nápoja pokojne zjesť. Z pohára ju vytiahnite napichnutým špáradlom alebo dokonca aj prstami. Ak nápoj zdobia čerešne, najväčšiu otázku vyvoláva kôstkový problém. Známy nemecký kulinár Hermann Bareiss vo svojich príručkách upozorňuje, že sa považuje za veľmi nekultivované hodiť kôstku do dekoltu peknej susedky. Táto pripomienka sa možno do príručiek takisto nehodí. Hádam predsa nepokladá hostí svojho schwarzwaldského rodinného hotela za bujarých ľudí, ktorí musia do života vniesť komiku Charlieho Chaplina či bezprostrednosť Toma Sawyera...