Vo svete sa krátke i dlhé nápoje stali všeobecným trendom
Správne vychladená vodka osvieži, brandy zohreje, likér roznežní, whisky povzbudí, kvalitná ovocná liehovina rozveselí, ale voňavý, chutný a príjemne sfarbený koktail uvedie telo do týchto všetkých pocitov naraz.
Za zlatú éru miešaných nápojov sa považujú dvadsiate roky minulého storočia, keď sa vďaka prohibícii v Amerike maskoval alkohol všakovakými chuťami, farbami a vôňami. Raz pomohla ovocná šťava, inokedy ho prifarbili čajom, kávou, smotanou či vajíčkom. História je však dlhšia: už v roku 1862 napísal Jerry Thomas, šéfbarman newyorského hotela Metropolitan, knihu s najpoužívanejšími receptúrami.Ešte začiatkom devätnásteho storočia americký generál vchádza na dvor mexického kráľa Axolotla VIII. podpísať prímerie. Krásne dievča im v zlatých pohároch servíruje zvláštny nápoj. Tá krásavica je kráľovou dcérou a volá sa Koktel. Kým sa zvesť o prímerí a vynikajúcom nápoji dostane k poslednému vojakovi, je meno skomolené na Cockteil.
V malých dávkach vraj neškodí
Priaznivý účinok mierneho pitia na psychiku, ľahšie sa zbavovanie stresu, zlepšenie sociálnej adaptácie človeka i stmelenie kolektívu, dobré pôsobenie na fyzické zdravie, to sú dôvody, pre ktoré sa vraj oplatí piť, ale iba striedmo. Špecialisti na biochémiu alkoholu v poslednom čase podčiarkujú jeho antiaterogénny účinok, čiže prevenciu ischemickej choroby srdca a ďalších foriem aterosklerózy. Má výrazne obmedziť tvorbu trombov a zhlukovanie krvných doštičiek. Alkoholické nápoje obsahujú veľa prírodných látok, ktoré vyrovnávajú iné negatívne dôsledky pitia. Podľa odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie sa zdravý muž môže cítiť „bezpečne“ pri vypití 24 gramov stopercentného liehu a zdravá žena pri 16 gramoch. To zodpovedá približne pollitrovému pivu, dvom decilitrom vína alebo päťdesiatim mililitrom destilátu. Čím je alkoholu v nápoji menej, tým si ho môžeme dopriať viac. Odhliadnuc od toho, že spravidla ich pijeme pomalšie, zajedáme, venujeme sa aj inej činnosti.