Svet miluje chuť i vôňu usquebaughu
Ak si objednáte usquebaugh s ľadom a barman bude prekvapený, skúste si vypýtať uisge beatha, aqua vitae alebo eau-de-vie. Keby ste neuspeli, pýtajte si živú vodu.
Skúsený barman by mal zareagovať už pri prvom slove a priniesť whisky. Tento nápoj totiž považovali starí severania za skutočný životobudič. Národ tartanových sukníc vraj už okolo roku 500 n. l. poznal výrobu nízkoalkoholickej obilnej kaše. V tom istom období však priniesli na írsky ostrov misijní mnísi zo Stredného východu recept na iške baha. Smädní Íri sa ho chopili tak iniciatívne, že súdne uznanie škótskej whisky trvalo do začiatku 20. storočia.
Whiskey po írsky
Tamojší konzumenti si nikdy neobjednávajú pohár whiskey, ale vždy povedia značku: „Dajte mi veľkého Tyrconnella!“ alebo „Dnes to bude pohár Avocy či radšej Killbegana“. Servírujú ju vo vysokom pohári s vodou v džbániku, ktorú si hosť dolieva sám. Zlatohnedý destilát sa nezaobíde bez sladového jačmeňa a nesladových obilnín (zmiešaných pred začiatkom výroby) a slad sa suší v uzavretej peci. V týchto dvoch krokoch spočíva „írskosť“ nápoja. Celý svet si z neho pripravuje aj slávnu írsku kávu, v ktorej nechýba cukor (najlepšie hnedý) a čiapočka šľahačky, cez ktorú sa káva pije.